Nieuwe president Jemen overweegt ontbinden regering

De nieuwe president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, overweegt de regering van nationale eenheid te ontbinden vanwege bemoeienis van zijn voorganger, Ali Abdullah Saleh, met haar werk. Dat heeft een ingewijde vandaag tegen persbureau AP gezegd.

Hadi heeft volgens deze bron schoon genoeg van de voortdurende bemoeienis van Saleh met het landsbestuur. Saleh was 34 jaar aan de macht en trad vorige maand af in het kader van een afspraak waarmee een einde kwam aan een jaar van politieke onrust, maar is inmiddels een soort parallelle president geworden.

Nog steeds macht voor familie Saleh

Aanhangers van Saleh en zijn familieleden bekleden nog steeds machtige functies in de regering en in het leger. Volgens leden van de nieuwe regering gebruikt Saleh deze machtspositie om de nieuwe regering te ondermijnen en in het bijzonder om te voorkomen dat zijn aanhangers in het leger worden ontslagen. Hadi staat onder grote druk het leger te hervormen. De troepenmacht is duidelijk gedemoraliseerd na een golf van muiterij en een vernederende nederlaag tegen Al-Qaidastrijders in het zuiden van Jemen eerder deze maand.

De bijna dagelijkse besprekingen tussen Saleh en functionarissen van het leger en de veiligheidsdiensten zijn Hadi een doorn in het oog. Hadi’s aanhang vreest dat wordt gewerkt aan Saleh’s terugkeer naar de macht. Saleh-getrouwen zouden willen ‘bewijzen’ dat de nieuwe regering niet in staat is om te gaan met de complexe problemen in Jemen.

‘Nieuwe regering met minder banden met Saleh’

Volgens de bron heeft Hadi een speciale commissie opgezet die bestaat uit politici met een lange staat van dienst. De commissie moet gaan bekijken hoe de overeenkomst over Saleh’s aftreden effectiever kan worden geïmplementeerd. Een nieuwe regering moet bestaan uit leden van de Congrespartij van Hadi die niet zo dicht bij Saleh staan en meer geneigd zullen zijn te handelen in de geest van het vredesakkoord dan de huidige ministers.

De Verenigde Staten hopen dat Hadi de strijd tegen Al-Qaida nieuw leven in kan blazen. Het Pentagon is van plan om Hadi in die strijd te steunen met 75 miljoen dollar (bijna 57 miljoen euro). De Jemenitische tak van Al-Qaida wordt door Washington gezien als een van de gevaarlijkste terreurorganisaties.

    • Annemarie Coevert