Mooi mandaat

‘Tegen de cynici die stellen dat politiek de mensen niet meer interesseert, zeg ik: de afgelopen weken bewezen uw ongelijk. De politiek lééft. En de partij bruist!” Aldus Diederik Samsom tijdens zijn overwinningsspeech.

Om de betrokkenheid te illustreren, haalde hij een van de vele „bomvolle cafés” aan waar de PvdA campagne had gevoerd. „Ik herinner me”, – het was alweer vijf dagen geleden – „café De Reutel in Middelburg”, zei Samsom. „De mensen vielen bijna uit het raam: zo vol was het.” Toch maar even de barvrouw gebeld om te vragen hoeveel mensen daar dan wel niet waren.

65, schatte ze.

„En nog een stuk of vijf buiten.”

Ja, Diederik weet al aardig wat spinnen is. Een handvol Zeeuwen in hun stamkroeg en de sociaal-democratie leeft als nooit tevoren. Toegegeven: het aantal voorpagina’s dat aan deze verkiezingen besteed is, deed even vermoeden dat hier de leider van het vrije Westen gekozen werd. Maar het ging toch echt om de primaries van een partij met op de kop af 55.549 leden, waarvan eenderde niet eens de moeite nam om te stemmen. Van de 37.000 die dat wel deden, kozen 20.000 voor Samsom – precies het aantal vaste kijkers van Astro TV, ’s nachts om 1 uur op SBS 6.

„Een mooi mandaat”, vond Diederik.

Niet dat ik er schamper over wil doen, maar het illustreert hoezeer de PvdA de rol van partijpolitiek anno 2012 nog steeds overschat. Samsoms hele speech was op ‘de instituties’ gericht. Toverwoorden zijn ‘achterban’, ‘afdelingen’, ‘coalities’ en ‘congressen’. Prioriteit „één, twee en drie” is: „Oppositie voeren”. De PvdA wilt niets liever dan „samenwerken met andere partijen” om het „afbraakbeleid van dit kabinet” te dwarsbomen. Ze verdedigt geen mensen, maar „de rechtsstaat” en „de sociale zekerheid”.

Het trok allemaal een luid applaus in de zaal die voor de helft gevuld was met Kamerleden. Maar of je er ook kiezers mee trekt? Geen instituut wordt in Nederland meer gewantrouwd dan de politieke partij. Gevolgd door de Tweede Kamer. Kiezers stemmen dan ook niet meer op partijen en hun beleid, ze stemmen op personen en hun mening. Politici zijn acteurs in een non-stop mediavoorstelling en eens per vier jaar deelt het volk de Oscars uit. Voor de PvdA voorzie ik op deze manier hoogstens een nominatie voor Beste Bijrol.

Rob Wijnberg