Minstens 49 doden bij reeks aanslagen in Irak

Irak is vandaag getroffen door een reeks van ongeveer 25 zware aanslagen. Bij ontploffingen van auto- en bermbommen in meerdere Irakese steden zijn in totaal ten minste 49 doden gevallen. Meer dan 180 mensen raakten gewond.

Dat verklaren politie en ziekenhuizen tegenover persbureau Reuters. In het door sji’itische moslims als heilige stad beschouwde Kerbala (kaart) vielen de meeste doden: daar kwamen dertien mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond toen twee autobommen tot ontploffing kwamen. In de noordelijke stad Kirkuk (kaart) ontplofte een autobom nabij een gebouw van de politie. Zeven mensen vonden daarbij de dood, dertig anderen raakten gewond. Ook in Hilla, Baiji, Samarra, Tuz Khurmato, Dakuk en in de hoofdstad Bagdad werden aanslagen gepleegd.

Een week voor de top in Bagdad

Volgende week, van 27 tot 29 maart, vindt een top van de Arabische Liga plaats in Bagdad. Het wordt gezien als een hernieuwde vuurdoop in de regio voor Irak, dat na het vertrek van de Amerikaanse troepen (in december vorig jaar) juist wil laten zien dat het een stabiel en veilig land is. In de aanloop naar de top werd Irak de laatste weken echter veelvuldig getroffen door geweld. Gisteravond kwamen nog minstens drie mensen om het leven door aanslagen in de noordelijke provincie Diyalla.