Kortkolom economie

Bestuurder AFM stapt over naar advocatuur

Amsterdam. Bestuurslid René Maatman verlaat per 1 augustus de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Maatman wordt partner bij De Brauw Blackstone Westbroek. Sinds 1 mei 2008 was Maatman bestuurder bij de AFM. Zijn benoemingstermijn loopt officieel af op 1 mei 2012. Met onmiddellijke ingang neemt Maatman niet langer deel aan de besluitvorming van het AFM-bestuur. De AFM is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten en bestaat sinds 1 maart 2002. Toezichtvertrouwelijke dossiers draagt Maatman over. Ook zijn er afspraken gemaakt over de eerste drie maanden die Maatman werkzaam zal zijn bij De Brauw Blackstone Westbroek. Maatman (1960) was hoofd van de afdeling juridische en fiscale zaken van ABP Vermogensbeheer. Hij is hoogleraar vermogensbeheer aan de Radboud Universiteit Nijmegen. (NRC)

Vertrouwen consument naar dieptepunt

Rotterdam. Het consumentenvertrouwen is in maart, na drie maanden zonder noemenswaardige verandering, weer verslechterd. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt. Het consumentenvertrouwen kwam uit op een score van -39 op een schaal van tweehonderd punten. Sinds juli 2003 was het niet zo laag. Consumenten bleken vooral pessimistisch over het algemene economische klimaat in Nederland in de komende twaalf maanden. De deelindicator voor het vertrouwen hierin kwam uit op -65. (Novum)

Nederlandse bedrijven investeren weer minder

Rotterdam. Nederlandse bedrijven hebben in januari van dit jaar één procent minder geïnvesteerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bekend. Daarmee is de groei van de bedrijfsinvesteringen van vorig jaar omgeslagen in kleine krimp. Het CBS schrijft de krimp vooral toe aan afnemende investeringen in de bouwsector. Die werden deels veroorzaakt doordat er in januari minder werkdagen waren als gevolg van de latere kerstvakantie. (Novum)

Detacheerder TMC doet het beter dan verwacht

Amsterdam. Detacheringsbedrijf TMC Group heeft de omzet over 2011 uit zien komen op 52,66 miljoen euro. In 2010 bedroeg zij 42,09 miljoen euro. De netto winst van het Eindhovense bedrijf dat hoog opgeleid technisch personeel detacheert, kwam over 2011 uit op 6 miljoen euro, bijna het dubbele ten opzichte van 2010 (3,4 miljoen euro). De resultaten zijn beter dan verwacht. Het bedrijf spreekt geen concrete verwachtingen voor dit jaar uit. In de markt waar TMC met zijn Technology-tak actief is, is volgens het bedrijf sprake van schaarste van arbeidskrachten, terwijl de vraag toeneemt. (Novum)

Norit keert terug op de beurs in New York

Amsterdam. Norit, producent van de bekende zwarte antidiarreetabletten, gaat naar de beurs in New York. Dit blijkt uit documenten die het Nederlandse bedrijf gisterenavond heeft ingeleverd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Norit heeft zijn hoofdkantoor in Amersfoort, maar haalt bijna de helft van zijn omzet uit de VS. Met de beursgang in New York wil het bedrijf schulden afbetalen die het heeft gemaakt om zijn productiecapaciteit uit te breiden. Norit werd in 2000 door energieconcern Nuon van de Amsterdamse beurs gehaald. Nuon verkocht Norit in 2003 weer na een wijziging van zijn strategie. Op dit moment is het bedrijf in handen van twee investeringsfondsen: Doughty Hanson en Euroland Investments, (Novum)