Kortkolom buitenland

Initiatiefwet Suriname: amnestie voor Bouterse

Rotterdam. In het Surinaamse parlement is gisteren een initiatiefwet ingediend om president Desi Bouterse en andere verdachten in het Decembermoordenproces amnestie te verlenen. Het wetsvoorstel komt van de Mega Combinatie van Bouterse en coalitiepartij PL, samen een meerderheid. Volgens hen is „maatschappelijke rust nodig” voor de ontwikkeling van het land. De Stichting 8 december 1982 (mensenrechtenactivisten en nabestaanden) kondigt protest aan. In 1982 werden 15 opposanten van het regime-Bouterse in fort Zeelandia doodgeschoten. De aanklager komt naar verwachting dit voorjaar met strafeisen. (NRC)

VS: Turkije beperkt godsdienstvrijheid

Washington. In het jaarlijkse rapport van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid wordt Turkije beschuldigd van „systematische en verschrikkelijke beperkingen” van de vrijheid van godsdienst. Turkije figureert daarom in het nieuwe, vandaag uitgekomen rapport als een van zestien ‘landen van bijzondere zorg’. De Turkse ambassadeur in Washington noemde de actie van de commissie „ongerechtvaardigd”. (AP)

Tweede rechter Rode Khmertribunaal weg

Jakarta. Een tweede internationale onderzoeksrechter van het Rode Khmertribunaal in Cambodja heeft zijn ontslag ingediend. De Zwitser Kasper-Ansermet vindt dat hij door zijn Cambodjaanse collega te veel wordt tegengewerkt bij het onderzoek naar nieuwe verdachten van de massamoord tijdens het Rode Khmer-regime in de jaren zeventig. Vanaf het begin kampt het tribunaal met tegenwerking vanuit de Cambodjaanse regering, die niet wil dat haar medestanders voor de rechter worden gedaagd. (NRC)

Nobelwinnaar verbiedt sodomie in Liberia

Monrovia. Homoseksualiteit blijft strafbaar in Liberia. Dat zei Ellen Johnson Sirleaf, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en president van Liberia, gisteren in een interview met het Engelse dagblad The Guardian. ‘Vrijwillige sodomie’ kan ik Liberia tot een jaar cel leiden. „We willen bepaalde traditionele waarden in onze samenleving behouden”, zei Sirleaf. De Britse oud-premier en voorvechter van homorechten Tony Blair was bij het interview aanwezig en weigerde commentaar te geven op Sirleafs uitspraken. (NRC)

Zimbabwe: video’s van opstanden verboden

Johannesburg. Zes Zimbabweanen die vorig jaar februari in de hoofdstad Harare video’s bekeken van de massaprotesten in Egypte en Tunesië zijn gisteren schuldig bevonden aan het ‘oproepen tot openbaar geweld’. Volgens de politierechter zouden de activisten met hun videovertoning hebben aangezet tot vijandelijkheden tegen president Mugabe en zijn regering. De activisten, die volhielden onschuldig te zijn, riskeren een celstraf tot tien jaar. (NRC)