Kortkolom binnenland

Dieetadvies niet terug in basispakket zorg

Rotterdam. Dieetadvies komt niet terug in het basispakket van de zorgverzekering. Ook niet tijdelijk zoals diëtisten aan de rechter hadden gevraagd, opdat zij hun praktijk kunnen aanpassen aan de gedaalde patiëntenaantallen sinds 1 januari. Dit blijkt uit een uitspraak van de Haagse rechtbank vanochtend. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten had een kort geding aangespannen tegen de bezuinigingsmaatregel van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). Het aantal patiënten dat een dieetadvies vraagt, is sinds begin dit jaar gehalveerd omdat zorgverzekeraars niet meer verplicht zijn het te vergoeden. Volgens het College van Zorgverzekeraars en het kabinet is dieetadvies geen noodzakelijke zorg die voor iedereen gratis moet zijn. Dit is het tweede kort geding dit jaar tegen zorgbezuinigingen – eerder verloren de huisartsen ook. (NRC)

Occupy A’dam moet weg van Beursplein

Amsterdam. Occupy Amsterdam heeft tot donderdag 10.00 uur om het bezette Beursplein te verlaten. Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Van der Laan in een brief aan de demonstranten. Volgens de burgemeester houden de demonstranten zich niet aan afspraken. Zo zouden er meer dan de afgesproken vier demonstranten op het plein slapen. Ook daklozen en alcoholisten zouden het kamp gebruiken als slaapplek. Het tentenkamp werd in december al voor een groot deel ontruimd wegens overlast. Van der Laan had de demonstranten eerder aangeboden Occupy te verhuizen naar de Zuidas van Amsterdam. De actievoerders zijn daar nog niet op ingegaan. (NRC)

Dierenpark Emmen verhuist definitief

Emmen. Dierenpark Emmen gaat definitief verhuizen vanuit het centrum naar de Noordbargeres, aan de rand daarvan. Daar is nu al het pinguïnverblijf gevestigd. De gemeenteraad van Emmen stemde gisteravond in met de verhuizing. De nieuwbouw kost 145 miljoen, waaraan de gemeente 16 miljoen bijdraagt, deels in de vorm van aandelen. Rijk, provincie en Brussel stellen ook subsidies beschikbaar. Bij de ingang van het nieuwe park bouwt de gemeente een theater van 40 miljoen. Twee jaar geleden balanceerde de dierentuin nog op het randje van een faillissement. De raad stemde toen in met een extra geldlening. Het nieuwe park moet in 2015 open gaan. Het wil 1,3 miljoen bezoekers per jaar trekken, in plaats van de huidige 700.000. (NRC)

Man ligt twee jaar dood in A’damse woning

Amsterdam. Een 63-jarige man heeft twee jaar dood in zijn woning in de Amsterdamse Diamantbuurt gelegen. Dat meldde de politie vandaag. Agenten en een buurtregisseur troffen zijn stoffelijk overschot op zijn bed aan. De buurtregisseur belde gisteren aan bij de woning van de man. Hij deed dat op verzoek van familie, die geen contact met hem kreeg. De man deed echter niet open en bleek ook niet in een ziekenhuis te liggen of opgenomen te zijn in een instelling. Daarop ging de buurtregisseur samen met agenten de woning binnen en ontdekten ze het lichaam. Onderzoek wees uit dat de man een natuurlijke dood is gestorven. (Novum)

Astronomische lente officieel begonnen

Rotterdam. De astronomische lente is begonnen. Vandaag om 06.14 uur stond de zon precies boven de evenaar. Sinds 1896 is het begin van de lente nog nooit zo vroeg gevallen. De komende decennia is dat naar verwachting vrijwel elk jaar al op 20 maart. Sterrenkundigen bepalen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. (Novum)