Klopjacht op Frans ‘monster’ – drie geschorste parachutisten verdacht

Politie-auto patrouilleert in de joodse wijk Parijs Marais vandaag. Foto Reuters / Charles Platiau

Een enorme Franse politiemacht is in heel Zuid-Frankrijk op zoek naar de schutter die gisteren op een joodse school in Toulouse één man en drie kinderen doodschoot. De aandacht gaat in eerste instantie uit naar drie militaire parachutisten die onlangs zouden zijn geschorst vanwege nazisympathieën.

Het feit dat de schutter een groot kaliber wapen gebruikte en ook wist hoe hij dat moest gebruiken, heeft het vermoeden gewekt dat het om iemand uit het Franse leger of politiemacht moet gaan.

President Nicolas Sarkozy noemde de schutter, die hoogstwaarschijnlijk ook bij twee eerdere schietpartijen drie soldaten ombracht “een monster”. Ook verwondde hij bij die twee incidenten nog een vierde militair zwaar. Sarkozy zei:

“Er zijn wezens zonder respect voor leven. Wanneer je een klein meisje pakt en een kogel door haar hoofd schiet, ben je een monster. Een antisemitisch monster inderdaad, maar in de allereerste plaats gewoon een monster.”

Drie van de eerder neergeschoten soldaten waren afkomstig uit Noord-Afrika, de vierde uit het Caribisch gebied.

Filmpje van persbureau Reuters over klopjacht op Toulouse-schutter:

Gezamenlijke stille tocht Joden en moslims

In Frankrijk zullen Joden en moslims aankomende zondag gezamenlijk een stille tocht houden. Ze willen in Parijs de slachtoffers herdenken van de aanslagen van de afgelopen dagen. Vertegenwoordigers van Joodse en islamitische organisaties hebben vandaag een bezoek gebracht aan president Sarkozy.

De president heeft voor de streek rond Toulouse de hoogste alarmfase van het anti-terrorismeplan afgekondigd.

Op de plek van de schietpartij gisteren in Toulouse is geen DNA gevonden van de schutter. Ook zijn nergens vingerafdrukken gevonden. Wel meldt persbureau AP dat dit weekend een soldaat enige tijd werd vastgehouden door de politie.

De soldaat in kwestie kwam vast te zitten vlak na de moorden op de drie militairen, maar werd dit weekend weer vrijgelaten, vlak voor de schietpartij dus op de joodse school in Toulouse.