Kamer debatteert vandaag nog over Brinkman

De Tweede Kamer houdt vandaag nog een debat met premier Mark Rutte (VVD) over het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV. Een verzoek van PvdA-fractieleider Diederik Samsom hiertoe werd Kamerbreed gesteund.

Samsom:

“Nederland glijdt weg in een recessie, er gaan banen verloren. Het minste wat we nodig hebben is een regering die op een meerderheid kan rekenen.”

Rutte moet daarom opheldering geven over de ‘ontstane situatie’, eiste de nieuwe fractieleider van de PvdA. Tweede Kamerlid Hero Brinkman maakte vandaag bekend uit de Kamerfractie van de PVV te stappen. Dat betekent dat de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV niet langer een meerderheid in de Kamer heeft. Brinkman gaat verder als eenmansfractie, maar hij is niet van plan de coalitie te laten vallen.

Alleen Brinkman zelf liet weten geen behoefte te hebben aan het debat. Zijn vertrek heeft geen gevolgen voor het kabinet, omdat hij het gedoogakkoord blijft steunen, zei hij. PVV-leider Geert Wilders sprak van een ‘legitieme vraag’, en steunde het debat. Ook de overige partijen deden dat. De oppositie vindt dat de gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV “vleugellam” is geworden en roept om nieuwe verkiezingen.

Het debat begint waarschijnlijk aan het eind van de middag, rond 17.30 uur, zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA).

PVV-fractie in Noord-Holland vergadert morgen

De PVV-fractie in Noord-Holland vergadert morgenavond over de situatie die is ontstaan nadat Hero Brinkman heeft aangekondigd uit de PVV te stappen. Brinkman is naast Kamerlid ook fractievoorzitter voor de PVV in de Provinciale Staten in Noord-Holland.

PVV-Statenlid Gerton van Unnik bevestigt dat woensdagavond gepraat gaat worden over de situatie. Vooralsnog is Brinkman niet uit de Statenfractie van de PVV gestapt, onderstreepte hij. “Er is nog steeds een fractievoorzitter.” Ook schrijft hij dat ‘fractiediscipline en loyaliteit hoog in het vaandel staan bij de PVV’.

Fractiemedewerkster in Noord-Holland Jacky Stevens, die tijdens Brinkmans persconferentie naast hem zat, heeft aangegeven dat zij Brinkman blijft steunen. Zij heeft zich samen met hem ingezet voor de organisatie van de PVV-jongerendag in Noord-Holland. Die staat gepland op 21 april.