'Huurders dupe van corporaties'

De landelijke huurdersraad van Vestia waarschuwt dat huurders van andere woningcorporaties straks ook „de rekening van wanbestuur” moeten gaan betalen. De huurdersraad zegt dat Vestia met haar voorgenomen huurverhogingen eerdere beloften breekt en het bestaansrecht van woningcorporaties ondermijnt. Dat staat in een advies dat de raad vandaag stuurt aan het interim-bestuur van Vestia.

Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland (79.000 huurhuizen), heeft zeker anderhalf miljard euro moeten bijstorten als extra onderpand op risicovolle renteverzekeringen. Om uit financiële nood te komen, wil Vestia vastgoed verkopen en nieuwe huurders 95 procent van de maximale huur rekenen.

Andere corporaties, die enkele tot tientallen miljoenen euro’s hebben moeten bijstorten op renteverzekeringen, zullen de schade ook deels op hun huurders verhalen, verwacht de huurdersraad van Vestia.

De huurverhoging van 5 procent voor ‘scheefwoners’ (inkomen boven 43.000 euro) die Vestia daarnaast wil doorvoeren, staat haaks op eerdere uitlatingen, volgens de huurdersraad. „Vestia heeft altijd uitgedragen geen probleem te hebben met scheefwonen. Sterker nog, scheefwoners fleuren de wijk vaak op.” Deze huurverhoging voor scheefwoners is vooralsnog een wetsvoorstel.

Vestia gaat de brief lezen en eind deze maand praten met de huurdersraad, zegt een woordvoerder.