Hotel American verkocht

Een Duitse vastgoedfonds heeft het prestigieuze American Hotel aan het Leidseplein in Amsterdam gekocht. Eigenaar en exploitant Hampshire Hospitality heeft het hotel verkocht voor 58,5 miljoen euro aan het Duitse Deka Immobilien.

Het bedrijf huurt het gebouw vervolgens weer terug en blijft de exploitatie doen van het hotel. Het viersterrenhotel in Jugendstil-stijl werd in 1902 ontworpen door de architecten Willem Kromhout en Herman Gerard Jansen.

Het Nederlandse bedrijf Hampshire Hospitality, voorheen Eden Group, kocht het karakteristieke pand in Amsterdam met 175 kamers in 2005 voor circa 37 miljoen euro. Het bedrijf heeft een langlopend huurcontract voor de komende 25 jaar, met de optie om dat te verlengen.

Het Amsterdamse hotel is onder meer bekend vanwege allerlei verhalen over bekende schrijvers en artiesten die het hotel en de bijbehorende café frequenteerden.