Het vogelgriepvirus uit Limburg wordt pas gevaarlijk als het muteert

In Limburg is op een kalkoenfokkerij vogelgriep vastgesteld. Alle dieren zijn uit voorzorg geruimd. Drie vragen over het virus.

1 Hoe gevaarlijk is de in Limburg gevonden vogelgriep?

Waarschijnlijk ongevaarlijk. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie houdt het op een milde variant van een H5-vogelgriep. De kalkoenen op het bedrijf in het Limburgse dorpje Kelpen-Oler waren niet ziek. Ze worden geruimd omdat er een kans is dat zo’n weinig ziekmakend virus muteert naar een hoogpathogeen (gevaarlijk) virus. Met de dieren sterft dan ook deze virusstam.

2 Hoe vaak zijn er uitbraken?

In Europa zijn die niet zeldzaam. Vorig jaar november en december waren er in Italië nog vijf uitbraken van een laagpathogeen H5-vogelgriepvirus. In Azië en het noordelijk deel van Afrika zijn constant uitbraken. Daar waart al sinds 2003 een hoogpathogeen H5N1-virus rond. Nederland had vorig jaar uitbraken van laagpathogene H7-vogelgriep op pluimveebedrijven in Creil (Noordoostpolder), Schore (Zeeland) en Kootwijkerbroek (Gelderland). De dieren werden steeds geruimd. Zwanen met vogelgriep op een bedrijf in Zuidwolde mochten echter in leven blijven. Zwanen zijn geen pluimvee en vallen daardoor niet onder ruimingsregels van de EU.

3 Hoe raken vogels besmet?

Wilde vogels, vooral watervogels, zijn vaak besmet met influenzavirussen. Ze zijn de ‘natuurlijke gastheer’ van die virussen, meestal zonder er zelf ziek van te worden. Vogels scheiden het influenzavirus uit in hun uitwerpselen. Pluimveebedrijven die op vogeltrekroutes liggen, lopen daardoor risico. De voorjaarstrek is net op gang. Of de kalkoenen in Kelpen-Oler zo zijn besmet, is onzeker. De kalkoenen leven er in schuren en lopen niet buiten, zegt het ministerie. Bovendien zijn de dieren al een tijd besmet. Naar de besmettingsbron wordt gezocht.

Medisch redacteur

    • Wim Köhler