Het nieuws is een meneer

Redacteur Media

Rotterdam. Eerst de feiten. Van alle bronnen in de belangrijkste dagelijkse nieuws- en actualiteitenprogramma’s op de publieke omroep is bijna 80 procent man. Het binnenlands nieuws domineert: tweederde van de onderwerpen gaat over Nederland. Er is veel overlap in onderwerpkeuze. En rechtse politici zijn net zo vaak in beeld als linkse politici.

Vandaag presenteert het wetenschappelijk instituut voor de journalistiek De Nederlandse Nieuwsmonitor het onderzoek Nieuws en Actualiteiten 2011. De Nieuwsmonitor analyseerde 237 televisie-uitzendingen van zeven verschillende dagelijkse programma’s op de publieke omroep tussen september en november vorig jaar. Het beeld is niet volledig: de wekelijkse nieuwsprogramma’s zijn niet in het onderzoek betrokken. Ook moet het nieuwsaanbod en de kleur van de regering (rechts van het midden) in acht worden genomen.

Het onderzoek geeft meer inzicht in de juistheid van de vooroordelen over de publieke omroep. Inderdaad: er zijn veel meer mannen dan vrouwen in het nieuws. En ja, de omroepen kiezen vaak dezelfde onderwerpen: van de negentig dagen waren er slechts zeven waarin er geen enkel onderwerp twee keer behandeld werd.

Hoe zit het met het grootste vooroordeel: is de publieke omroep ‘links’? Dat is lastig te zeggen. Rechtse en linkse politici komen gemiddeld ongeveer evenveel aan bod. Maar dat maakt de omroep nog niet minder links: wie zegt dat DWDD al die rechtse politici niet harder ondervraagt dan hun linkse collega’s?

Powned en WNL moeten Hilversum ‘diverser’ maken. Dat lukt niet per se. Pownews en Vandaag de Dag zorgen ervoor dat er nog meer mannen en politici in beeld zijn. Zo wordt Hilversum niet minder links, maar raakt het eerder nog meer gericht op hetzelfde soort mensen: mannen met macht.