Tweede Kamerlid Hero Brinkman is uit de PVV-fractie gestapt en houdt vast aan zijn zetel. Hij zegt de gedoogcoalitie, die niet zonder zijn steun kan, te gaan gedogen. “Ik zal de coalitie absoluut niet laten vallen.”
Dat kondigde Brinkman vanmiddag aan tijdens een voor de PVV ongebruikelijke persconferentie. Als belangrijkste twee redenen noemde hij:
- De ondemocratische partijstructuur: de PVV is te veel de partij van één man. Wilders wilde ‘moedwillig niet werken aan een PVV voor de toekomst’, zei hij;
- Het ten onrechte wegzetten van groepen mensen zoals moslims en Oosteuropeanen als “tweederangs burgers”.
Kabinet kan op zijn steun rekenen
Brinkman liet weten dat hij het kabinet-Rutte blijft steunen:
“Ik ben de politiek ingegaan voor een beter sterker en mooier Nederland. En ik ben ervan overtuigd dat dit kabinet dit gaat brengen. Ik zal deze coalitie niet laten vallen. Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid voor de toekomst van mijn land nemen. Ik ga door.”
Als ‘eenmansgroep’ stelt Brinkman geen aparte eisen aan het kabinet dat nu over bezuinigingen onderhandelt. Hij acht de kans erg klein dat hij de uitkomsten van de bezuinigingsgesprekken in het Catshuis zal dwarsbomen.
Over de partij die hij de rug toekeert, zei hij: “het draait kennelijk maar om één man”. Maar hij zei ook:
“Ik koester geen wrok en ben zeker niet boos. Ik ben teleurgesteld, maar ook opgelucht. Ik wens Geert veel sterkte en hoop dat hij in gezondheid zijn dromen waar kan maken.”
Reactie Wilders: heel vervelend moment, maar we moeten onze kiezers blijven bedienen
Wilders reageerde tegenover de NOS. Hij zei dat hij het opstappen van Brinkman betreurt.
“Het is erg jammer, ook voor de PVV. Het is een heel vervelend moment. Maar we zijn ervan overtuigd dat we onze kiezers kunnen blijven bedienen met een goed beleid.”
Volgenronfresen Ron Fresen Wilders betreurt het maar ziet het niet als gevaar voor kabinet. Gaat door met onderhandelen. Ziet het ook niet als persoonlijke nederlaag
Aan het eind van de persconferentie zei Brinkman dat hij Wilders per sms op de hoogte heeft gebracht van zijn beslissing.
Er werd vanochtend naar aanleiding van de aankondiging van de persconferentie door Brinkman al flink gespeculeerd over zijn vertrek.
Uitgelekte e-mail bracht kritiek van Brinkman op ‘Polenmeldpunt’ aan het licht
Al meerdere malen legde Brinkman een bommetje onder de partij. Hij maakte zich hard voor democratisering van de PVV en recent lekte er een e-mail gericht aan Wilders uit, waarin hij kritiek uitte op het conservatieve ‘Polen-meldpunt’. Vandaag verliet hij de fractievergadering vroegtijdig. Fractieleden lieten tegenover RTL4 weten dat hij plotseling zijn tassen pakte en de ruimte verliet. Vervolgens liet hij via Twitter weten een persconferentie te gaan geven.
Volgen
‘Coalitie nog wankeler, maar niet per se ten einde’
Dit maakt het kabinet nog een stuk instabieler, maar het is zeker niet gezegd dat het met het vertrek van Brinkman ten einde is, zegt onze politiek redacteur Herman Staal:
“In theorie kan de huidige coalitie doorgaan met regeren als minderheidskabinet met steun van de SGP. Als Brinkman inderdaad het kabinet gaat gedogen, dan houdt dat in dat hij een flinke sleutel in handen heeft om de regering overeind te houden. Het is daarnaast afwachten hoe de VVD en het CDA zullen reageren op het vertrek van Brinkman. Het is de vraag of zij met de nieuwe situatie nog genoeg politieke basis zien om het kabinet voort te zetten, of dat het nu toch te fragiel is geworden.”
“Hoe dan ook zullen de ontwikkelingen de huidige onderhandelingen in het Catshuis beïnvloeden, men zal zeker rekening moeten houden met de vervolgstappen van Hero Brinkman.”
Brinkman, 47 jaar oud, kwam in 2007 de Tweede Kamer in nadat hij meer dan twintig jaar actief was geweest voor de Amsterdamse politie. Op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond hij op nummer 11 bij de PVV en hij was lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen 2011 in Noord-Holland.
De persconferentie is hier terug te zien. In dit bericht verzamelen we politieke reacties. In NRC Handelsblad vanmiddag een stuk over hoe Brinkman zijn eigen vertrek regisseerde.