Hero Brinkman geeft om 13.00 uur persconferentie - mogelijk vertrek

Hero Brinkman verlaat vroegtijdig de vergadering van vandaag.
Hero Brinkman verlaat vroegtijdig de vergadering van vandaag. Foto NRC / Maarten Hartman

PVV-Kamerlid Hero Brinkman geeft om 13.00 uur een persconferentie in Nieuwspoort. Het is nog onduidelijk wat zijn boodschap zal zijn.

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Straks om 13.00 uur geef ik een persconferentie in Nieuwspoort.

Vorige week lekte een e-mail van Brinkman aan PVV-leider Geert Wilders uit, waarin hij kritiek uitte op het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen. Vandaag boog de PVV zich in haar fractievergadering over deze kritiek. Brinkman verliet dit beraad vroegtijdig en liet tegenover NRC weten zich te beraden op zijn positie.

Volgens bronnen van De Telegraaf zou Brinkman zijn vertrek uit de fractie aankondigen, schrijft de krant.

RTL-politiek verslaggever Frits Wester:

Twitter avatar fritswester frits wester HERO BRINKMAN UIT PVV-FRACTIE BEVESTIGD

NOS-verslaggever Dominique van der Heyde:

Twitter avatar DominiqueHeyde Dominique v.d. Heyde Ook de top van de vvd heeft inmiddels vernomen dat Hero Brinkman opstapt #pvv

NRC-politiek verslaggever Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Spannend: Hero Brinkman geeft 13 uur persco. Wat is er aan de hand bij de PVV? Gevolgen kunnen groot zijn gezien kleine meerderheid coalitie

Er wordt druk gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Brinkman. Mocht hij daadwerkelijk uit de fractie stappen, dan heeft de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV niet langer een meerderheid in de Tweede Kamer.

Uitgelekte email van Brinkman aan Wilders

Fragmenten uit de brief van 15 maart van Hero Brinkman aan de PVV-fractie, die vrijdag werd gepubliceerd door EenVandaag:

Beste Geert,
Wij hebben vorige week gesproken over het meldpunt MOE-landers en zoals je weet, was ik kritisch over de vorm en communicatie. Arbeidsverdringing is natuurlijk compleet iets anders dan criminaliteit, overlast door vervuiling of alcoholisme. Je kunt het één niet met het ander vergelijken.
Bij de presentatie van dit meldpunt kun je niet volstaan met het in de lucht brengen van een internetsite en het uitvaardigen van een persverklaring van 4 regels om vervolgens drie dagen in de media niet van je te laten horen. Dan heeft de beeldvorming reeds plaatsgevonden en loop je achter de feiten aan.
Wie wil regeren moet vooruitzien. Als wij de volgende keer als betrouwbare partner deel willen uitmaken van het kabinet, moeten we wel laten zien dat we verantwoordelijk met inhoud en strategie kunnen omgaan.
Hero

Gisteren zei Brinkman in NRC Handelsblad over de uitgelekte email:

“Ik vind het schandalig dat die e-mail is uitgelekt. Maar ik sta 300 procent achter de inhoud.”

Op de vraag of Brinkman voorbereid is om uit de partij te stappen, zoals sommige PVV’ers zeggen, zei hij:

“Mijn intentie is om van de PVV een partij te maken waar mijn zoon over dertig jaar een trots lid van kan zijn. Zolang Geert Wilders actief is in de politiek, zal hij mijn politiek leider zijn. Ik ben er niet op uit zijn leiderschap uit te dagen, zoals wel is gesuggereerd. Maar ik realiseer me ook dat de e-mail, en het uitlekken ervan, een nieuwe politieke situatie creëert. Ik ben op elke mogelijke uitkomst voorbereid. Ik heb bezwaren tegen dat meldpunt omdat het twee zaken – arbeidsverdringing en klachten over criminaliteit – met elkaar verwart. Een partij die regeringsverantwoordelijkheid draagt, moet zorgvuldiger met zo’n zaak omgaan. Dat is mijn punt.”