Guus Kuijer ontvangt Astrid Lindgren Memorial Award 2012

Guus Kuijer schrijver van kinderboeken, interview ter gelegenheid van zijn nieuwe boek. FOTO: BRAM BUDEL
Guus Kuijer schrijver van kinderboeken, interview ter gelegenheid van zijn nieuwe boek. FOTO: BRAM BUDEL Guus Kuijer. Foto Bram Budel

De Nederlandse kinderboekenschrijver Guus Kuijer (1942) ontvangt de Astrid Lindgren Memorial Award 2012. Dat is zojuist bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een Nederlandse schrijver de prijs krijgt.

De ALMA, groot 5 miljoen Zweedse kronen (563.000 euro), is in 2002 ingesteld door de Zweedse overheid. De prijs gaat naar een auteur illustrator of organisatie die in de geest van Astrid Lindgren (1907-2002) werkt. De prijs is de grootste ter wereld op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur. Vorig jaar ging de prijs naar de illustrator Shaun Tan.

Guus Kuijer heeft via zijn uitgever de volgende reactie gegeven:

Ik ben erg vereerd met deze prijs. Ik hoop dat de ALMA de positie van de kinder- en jeugdliteratuur positief zal beïnvloeden. Wat betreft mijn eigen werk is Het boek van alle dingen me het meest dierbaar.

Thomas de Veen, recensent kinderboeken NRC Handelsblad:

Als één Nederlander hem moest winnen, is hij het wel. Zoals je bij de literatuur van de grote drie kon spreken, kun je in de kinderliteratuur spreken van de grote twee: Annie M.G. Schmidt en Guus Kuijer. Kuijer schrijft goed en wordt bij kinderen gewaardeerd. Dat ligt in de lijn van het doel van de prijs; de promotie van kinderliteratuur. Hij schrijft hedendaagse boeken, over gewone kinderen in een alledaagse context, maar heeft tegelijk eeuwigheidswaarde. Madelief en Polleke zijn grote voorbeelden voor nieuwe generaties schrijvers.

De jury motiveert de keuze voor Kuijer als volgt:

Guus Kuijer geeft met onbevooroordeelde blik en intellectuele scherpte de problematiek van de moderne samenleving en de grote levensvragen vorm. In zijn boeken is het respect voor het kind net zo vanzelfsprekend als het afstand nemen van intolerantie en onderdrukking. Kuijer verenigt diepe ernst en messcherp realisme met warmte, subtiele humor en visionaire fantasieën. Zijn eenvoudige, heldere en exacte stijl omvat filosofische diepzinnigheid evenals vederlichte poëzie.

Kuijer, bekend van zijn boeken over Madelief en Polleke, was in 2004 (toen samen met Max Velthuijs) al eens genomineerd voor de ALMA. In datzelfde jaar liet Kuijer zich voor het eerst in 23 jaar interviewen, over Het boek van alle dingen. Judith Eiselin sprak hem voor NRC Handelsblad:

Hij heeft een diepe afkeer van `gewauwel’ over het persoonlijk leven van de auteur, dat, volgens hem, ,,nergens iets aan toevoegt en niets verheldert bovendien”.

,,De naam `Guus Kuijer’ is zoiets als een merk geworden”, stelt hij. ,,In het Nederlandse kinderboekenwereldje dan. Een stempel. Zoiets overkomt je. Het is een vreemde gewaarwording. Gelukkig weet daarbuiten niemand ervan. Ik word nooit herkend.” Onlangs ging hij voor de achtste keer zonder valse snor kijken naar de recente verfilming van zijn Polleke.