Gouden tip van kroonprins

Nederland, Amsterdam, 04-03-12 Renske de Greef en Marcel van Roosmalen. © Foto Merlin Daleman

Kroonprins Willem-Alexander opende de Nationale Carrièrebeurs in de Rai te Amsterdam, een ontmoetingsplek voor young professionals en high potentials die een carrière willen. De prins was twee dagen eerder ook al actief, toen schilderde hij met zijn vrouw Máxima vanwege ‘Nederland Doet!’ een deur bij de scouts in Leidschendam.

Bij de ingang van de Rai werd een speciale editie van het blad Memory Magazine – ‘De carrièreglossy van Nederland’ – uitgedeeld. De kroonprins stond lachend op de cover. De conclusie van de makers van het blad was: „Willem-Alexander is enthousiast, betrokken en deskundig en volgens een overweldigende meerderheid van het kabinet en het volk klaar voor zijn zware taak!”

Op het hoofdpodium stond presentatrice Nicolette van Dam warm te draaien in een zwart jurkje. Ze had veel carrièrebeurzen meegemaakt – zes om precies te zijn – maar nog nooit had ze zoveel mensen gezien. „Dat heeft natuurlijk alles te maken met onze special guest…. De kroonprins!!”

Ze vroeg om een extra warm applaus, we wisten zelf wel waarom.

Alle aanwezigen waren op de hoogte van de trieste familieomstandigheden, dus dat applaus kwam.

De kroonprins werd het podium opgehesen. Hij droeg een lichtblauwe stropdas op een grijs pak.

Nicolette vroeg hoe ze de prins moest noemen.

Willem-Alexander zei dat het niet uitmaakte.

Nicolette: „Dat vind ik gezellig!”

Ze begon over de ongelooflijke opkomst en vroeg zich af hoe de hoogheid dat voor elkaar kreeg.

Willem-Alexander begon aan een uit het hoofd geleerd praatje. Hij zwaaide met zijn armen.

„Ik denk dat er een heleboel getalenteerde jongeren zijn, die gewoon klaar zijn om een baan te zoeken, om aan de slag te gaan en om aan een duurzaam en goed Nederland te werken en dat doet mij deugd.”

„Dat snap ik”, zei Nicolette. „Er is inderdaad een enorme opkomst en dat is inderdaad waarom ze hier zijn.”

Ze vroeg om ‘een gouden tip’.

Het was even stil. Daarna zei de prins: „Als je denkt dat je weet wat voor carrière je gaat hebben, moet je daar je studie op aanpassen.”

Dat was waarom hij geschiedenis was gaan studeren.

Voor zijn functies in het watermanagement had hij aanvullende cursussen gedaan. „In Delft en andere plaatsen. Je moet je blijvend aanpassen aan wat je nieuwe uitdagingen zijn.”

Nicolette: „Je moet je blijven ontwikkelen!”

De kroonprins: „Het eind van je studie is niet het eindstation. Blijven ontwikkelen, blijven doorgaan en op die manier jezelf naar boven werken.”

Voor deze gouden tip kreeg de kroonprins een spontaan applaus.

Nicolette: „Ja, dat is inderdaad een applaus waard.”

Nicolette van Dam had zelf ook nog een tip. „Blijf scherp en kijk om je heen, want voordat je het weet, gaat iemand anders ermee vandoor.”

Voor die tip klapte niemand.

Totaal onverwacht kwam de kroonprins met nog een gouden tip: „Blijf jezelf en heb doorzettingsvermogen.”

Daarna sloeg hij met vaste hand op een gong, de vijftiende Nationale Carrièrebeurs was geopend. De high potentials klapten tot de kroonprins was verdwenen. Ze hadden veel van hem geleerd.

    • Marcel van Roosmalen