God en Allah kwamen er gisteravond niet in bij Neonletters

Een still uit Neonletters van gisteravond.

Gisteravond begon een nieuw seizoen van Neonletters bij de AVRO. In het sketchprogramma van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven kwamen scootermeisjes Mandy en Lisa, Dr. Lul en de Weerman voorbij, maar oorspronkelijk stonden ook Allah en God op de rol. De AVRO durfde het echter niet aan.

Volgens de zender haalde de sketch - waarin Allah en God tegen elkaar boksten - het programma op Nederland 3 niet omdat “hij niet grappig genoeg was voor al het stof dat hij mogelijk zou doen opwaaien”. Dat staat vandaag in het AD. Dennis van de Ven voegt daaraan toe: “We hebben nog verschillende versies gemaakt, maar daarin bleef de grap niet overeind.” Niet uitzenden dus, was de conclusie. Want “dit ging net te ver”, zegt de AVRO in de krant. Niet iedereen is het eens met de beslissing.

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems De echte belediging van de #Avro: gelovigen zijn tere zieltjes of gevaarlijke wilden die je maar beter kunt sparen ipv voor vol aan te zien.
Twitter avatar FemkeHalsema Femke Halsema Het enige dat de #Avro bereikt is dat ik die scène nu graag wil zien, terwijl het zo’n typisch zapprogramma is. #neonletters
Twitter avatar BartNijman Bart Nijman Lente amper begonnen en nu al laffe hazen gespot. Bij de AVRO. http://t.co/EwQyiU3B

De aflevering die gisteren uitgezonden werd:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

‘Het moet leuk zijn en dat was het niet’

Gevraagd naar de precieze gang van zaken, geeft een woordvoerder van de AVRO tegenover nrc.nl een iets genuanceerder beeld van hoe de scène ter sprake kwam en toen weer verdween:

“Van de Ven vertelde het AD in een interview over de bewuste scène, dat ze daarmee bezig waren. Het AD heeft vervolgens ten onrechte aangenomen dat hij met zekerheid uitgezonden zou worden. Toen hij gisteravond niet langskwam, schreven ze dat hij ‘op het laatste moment’ geschrapt was. Dat is niet zo, de scène haalde het gewoon niet. Het gebeurt wel vaker dat een sketch de uitzending niet haalt, omdat het niet grappig genoeg is en we maar 25 minuten hebben.”

Kortom: was er een sketch met de scootermeisjes weggelaten, dan had er geen haan naar gekraaid. Nu het God en (vooral) Allah betreft, wel. Maar de AVRO zegt letterlijk dat mogelijk stof opwaaien ook heeft meegeteld - inhoudelijke bezwaren dus. Hoe zit dat dan?

“Ja, de inhoud van de sketch telde mee. Volgens de Islam is het verboden om Allah af te beelden. Om dat te ondervangen werden verschillende versies gemaakt. In een daarvan was Allah gescrambled. Maar daardoor was het niet meer grappig. Als je een precair onderwerp aansnijdt, moet het leuk zijn en dat was het niet meer.”

Maar Neonletters begon gisteren met een hakkelende Mozes en in de vorige serie kwam Nikker Simon (zie boven) regelmatig langs. Die werden niet geschrapt, maar kunnen ook kwetsend zijn. Volgens de woordvoerder waren die karakters wel grappig genoeg om behouden te blijven.

“De kapstok van deze serie is ‘de tien geboden’, dus er komt genoeg in terug. Maar het moet grappig zijn, anders doen we het niet. We gaan niet uitzenden om het uitzenden.”

En krijgen we de sketch op de een of andere manier nu toch nog ergens te zien? Nee, niet als het aan de AVRO ligt. “Er is wel een versie compleet genoeg om uitgezonden te worden, maar zoals het er nu voor staat, gaat dat niet gebeuren.”

    • Peter Zantingh