Gemeenten vinden 795 euro te veel voor eeuwfeest

Het feest vindt pas in juni plaats, maar de ophef is alvast begonnen. Ten minste vijf Nederlandse gemeenten zien af van deelname aan het jubileumfeest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): Assen, Nuenen, Pekela, Menterwolde en Capelle aan den IJssel.

De VNG, belangenbehartiger van Nederlandse gemeenten, bestaat een eeuw. Het jubileumfeest wordt gevierd op 5 en 6 juni in Den Haag. Kosten: 795 euro per deelnemer. Met een geschat deelnemertal van 3.500 gemeentebestuurders leidt dat tot een som van 2,8 miljoen euro.

„De kosten vinden wij niet passen bij deze tijd van bezuinigingen”, zegt Henk Kersten, woordvoerder van de gemeente Assen. „Bovenop die 795 euro komen ook nog overnachtingskosten in Den Haag.”

Op dag één van het eeuwfeest figureert Matthijs van Nieuwkerk als dagvoorzitter van het ‘plenaire jubileumprogramma’. Ook Johan Cruijff en Freek de Jonge zijn aanwezig. ’s Avonds wacht een driegangendiner, verzorgd door Haagse sterrenhotels, en klassieke muziek door het Residentie Orkest.

De VNG toont begrip voor gemeenten die niet deelnemen aan het feest. „Gemeenten kunnen ook besluiten één dag te komen, in plaats van twee”, zegt woordvoerder Arjen Konijnenberg. Deelname aan alleen dag één kost 630 euro, voor dag twee 295 euro. „En de algemene ledenvergadering op het congres is gratis.”

Vorig jaar was er op het jaarlijkse VNG-congres ook een discussie over de kosten. Konijnenberg: „Vraag was of het congres wel twee dagen moest duren. Een ruime meerderheid stemde toen vóór het tweedaagse congres.”

Kosten voor het congres vorig jaar bedroegen 745 euro, slechts 50 euro minder dan de editie van dit jaar. Toch waren er in 2011 geen gemeenten die afzagen van deelname, al kwakkelde de economie toen ook. Henk Kersten van gemeente Assen: „In 2011 was nog niet helemaal helder wat de bezuinigingen precies teweeg zouden brengen.”

De échte honderdjarige verjaardag van de VNG was overigens op 28 februari. „Het feest hebben we laten samenvallen met het jaarcongres”, zegt Konijnenberg. „Juist om te bezuinigen.”