Gallimard biedt op uitgeverij Houellebecq

De Franse uitgeverij Flammarion is te koop. De Italiaanse eigenaar van de uitgeverij, RCS Mediagroup, maakte vorig jaar een verlies van 322 miljoen euro en besloot delen van het bedrijf te verkopen.

Meteen zou zich een tiental kandidaten hebben gemeld, waaronder pensioenfondsen, investeringsfondsen en buitenlandse en Franse uitgevers. Een van de voorsten in de rij was uitgeverij Gallimard. Gisteren, op de Salon du Livre in Parijs, bevestigde Françoise Nyssen, algemeen directeur van Actes Sud, dat ook haar uitgeverij een bod op Flammarion heeft uitgebracht.

Volgens dagblad Le Monde heeft Mediobanca, de bank die RCS Mediagroup bij de verkoop begeleidt, tot nu toe 6 serieuze aanbiedingen ontvangen, ieder van rond de 300 miljoen euro. Flammarion verkoopt per jaar zo’n 36 miljoen fictie- en non-fictieboeken, van onder andere Michel Houellebecq en Anna Gavalda. (NRC)

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Maandag 19 maart 2012, pagina 16 - 17.