En deze keer waren het joodse kinderen

In Toulouse schoot een man gisteren drie joodse kinderen en een leraar dood. Wellicht is de dader dezelfde man die eerder drie militairen doodde. Zijn motief lijkt racistisch.

Adults comfort a boy as they walk away from the "Ozar Hatorah" Jewish school, on March 19, 2012 in Toulouse, southwestern France, where four people (three of them children), were killed and one seriously wounded when a gunman opened fire. This is the third gun attack in a week by a man who fled on a motorbike. TOPSHOTS AFP PHOTO / REMY GABALDA AFP

Zeven doden in acht dagen. Dat zijn de kille cijfers. In het zuiden van Frankrijk volgt moordaanslag op moordaanslag.

Gisterochtend was de derde aanslag op een rij, gepleegd door een gehelmde man die rondrijdt op een scooter. De man schoot op een joodse school bij de Franse stad Toulouse een leraar en drie leerlingen dood. Twee slachtoffers, van drie en zes jaar oud, waren de kinderen van de leraar (30), een Frans-Israëlische man afkomstig uit Jeruzalem. Het derde slachtoffer was een meisje van acht jaar oud. Een jongen van zeventien raakte zwaargewond.

Ooggetuigen meldden dat de man rond tien over acht – vlak voordat de school openging – schoot op een groep die voor de school stond. Daarna ging de dader het schoolgebouw binnen en schoot om zich heen. Hij ging er op een scooter vandoor en wist te ontkomen aan de politie. Een klopjacht is geopend en de terrorismedreiging bij Toulouse is verhoogd tot het hoogste niveau.

Volgens de politie was één van de twee vuurwapens waarmee de man het vuur op de kinderen opende, ook het wapen dat bij twee eerdere beschietingen werd gebruikt. Daarbij werden drie Franse militairen gedood. De beschietingen vonden plaats in Toulouse en Montauban.

Het betrof drie parachutisten uit het 17de regiment, van Noord-Afrikaanse en Caraïbische afkomst. Het sterke vermoeden is dat de dader een seriemoordenaar is die niet alleen een antisemitisch motief heeft, maar het op verschillende minderheden heeft gemunt. Weekblad Le Point meldde dat in 2008 twee militairen uit het 17de regiment uit hun functie zijn gezet wegens neonazistische ideeën. Onderzocht wordt of één van hen de dader is. Maar volgens een voormalige chef van de Israëlische inlichtingendienst Mossad is de aanslag op de school deel van een wereldwijde golf van terreur tegen Joden en Israëliërs.

President Sarkozy, die gisteren bij de school arriveerde, sprak van een „nationale tragedie”. De campagne voor de presidentsverkiezingen is opgeschort. Presidentskandidaten zegden mediaoptredens voor gisteravond en vandaag af. AP, AFP