‘Een operatiekamer met een kluis’

Bob van Genugten van dierenkliniek De Oude Melkfabriek in de vroegere Coöperatieve Zuivelfabriek in Venray.

Was: Coöperatieve Zuivelfabriek Venray.

Is: Dierenkliniek De Oude Melkfabriek, verdeelpunt PostNL en aantal kleinere bedrijven, in Leunen.

Bob van Genugten, dierenarts: „De Oude Melkfabriek is een van de drie klinieken van een dierenartsenpraktijk. Toen we hier in 2007 neerstreken stond dit gedeelte van het oude bedrijf, het voormalige kantoor, al een tijdje te verpauperen. Voor ons was het een ideaal pand. Groot genoeg voor de combinatie van dierengeneeskunde, trimsalon en fysiotherapie. Supermakkelijk bereikbaar aan de rand van het dorp. Niet monumentaal, maar wel heel herkenbaar. Iedereen hier in de omgeving weet onmiddellijk waar je het over hebt, als je deze plek noemt.

Eigenlijk herinnert nog weinig aan de oude bestemming. In de operatiekamer zit nog de kluis. Die viel er ook onmogelijk uit te slopen. Verder houden we zelf de herinnering een beetje levend. Bij de entree hangen schilderijen van koeien. Voor een raam boven staat het skelet van een koe. ’s Avonds is dat verlicht. Een echte blikvanger. Achter dat geraamte hebben we een ruimte waar we presentaties kunnen houden. Daar staan meer bezienswaardigheden: foetussen op sterk water, dierenschedels. Eigenlijk is het een klein museum.

Een groot deel van de fabriek is nu in gebruik door PostNL. Dat voelt prettig. Daarvoor waren er veel wisselingen en soms ook schimmige activiteiten. We hebben hier al eens een politie-inval gehad.”