Een onmogelijke liefde voor de stierenvechter

cd pop

Gretchen Peters: Hello Cruel World

27 t/m 31 maart toert Gretchen Peters door Nederland. ****

Toen Gretchen Peters eind jaren tachtig naar Nashville trok om haar geluk als singer/songwriter te beproeven, stond ze voor het dilemma dat het in de countrywereld niet gebruikelijk is dat een zangeres haar eigen nummers schrijft. Pas nadat Martina McBride een hit had gescoord met Peters’ Independence day kon ze haar eigen platen gaan maken.

Haar achtste album Hello Cruel World is haar meest persoonlijke, belooft laatbloeier Peters na de persoonlijke rampen die haar in de afgelopen jaren overkwamen. Haar liedjes zijn slim geconstrueerd, maar wekken kippenvel door hun emotionele zeggingskracht.

In The matador bezingt ze haar onmogelijke liefde voor de stierenvechter die moet doden om de schoonheid van de dodelijke dans in de arena te brengen. In Woman on the wheel is ze zelf het meisje dat vastgebonden wordt op de draaiende schijf van een messenwerper. Het publiek gruwt, maar het gevaar is nodig om de act boeiend te maken. Peters beschrijft de dingen met rauwe directheid, in muziek zonder overdadig fondant.