Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

De lente is officieel begonnen

De lente is begonnen.
De lente is begonnen. Foto sxc.hu

Meestal begon de astronomische lente op 21 maart, maar daar komt verandering in. Vanochtend om 6.14 uur stond de zon precies boven de evenaar, waarmee de lente een feit was. Sinds 1896 kwam het begin van de lente nooit zo vroeg.

Sterrenkundigen bepalen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. De afgelopen jaren begon de lente officieel meestal op 21 maart, maar de komende decennia is dat naar verwachting vrijwel elk jaar al op 20 maart. De lente begon op 1 maart al voor meteorologen.

Meteorologen van Weeronline verwachten een fraaie lenteweek, meldt Novum. Vandaag belooft een zonnige dag te worden met temperaturen tussen de 10 en 13 graden. Ook de rest van de week verloopt zonnig en overwegend droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden in het zuiden op vrijdag. De nachten zijn wel koud met op veel plekken aan de grond lichte vorst.

Maart maakt volgens Weeronline kans hoog in de top tien van warmste maartmaanden ooit te belanden. De gemiddelde etmaaltemperatuur lijkt uit te komen op zo’n 8,2 graden. De warmste maartmaand dateert van 1991. Toen werd het gemiddeld 8,8 graden.