De club van de Zwarte Hand kampeert

Peter van Leersum, Zandvoort:

„In het najaar van 1958 kwam Ferry, hoofdman van de Zwarte Hand, met een opzienbarend plan: wat dachten de clubleden van een kampeervakantie op het Waddeneiland Vlieland?

Ferry was die zomer, met zijn klas, voor het eerst van zijn leven naar het eiland geweest. Het had een onvergetelijke indruk op hem gemaakt. Hij vertelde over de lange fietstocht en de avontuurlijke oversteek met de boot vanuit Harlingen. Hoe hij en zijn klasgenoten op volle zee hadden moeten overstappen op een andere boot, omdat er geen rechtstreekse verbinding bestond tussen Harlingen en Vlieland. Ferry vertelde hoe zijn klas bij het naderen van het zonovergoten eiland uit volle borst de toenmalige hit van Harry Belafonte aanhief: O, island in the sun .

Ferry vertelde over het eilander meisje, een leeftijdgenote, met wie ze op die boot in gesprek waren geraakt. Het meisje zat in Harlingen op school, waar zij door de week woonde bij een pleeggezin. In de weekeinden en in de vakanties was ze bij haar ouders die bovenop het duin naast de vuurtoren woonden. Zij zong het lied uit volle borst mee met een helderheid en volume waarmee ze de hele klas overstemde.

Ferry’s verhalen over het mysterieuze, zonnige eiland misten hun uitwerking niet, de Zwarte Hand zou naar Vlieland gaan die zomer!

En daar zaten we dan ’s ochtends op camping De Lakens, keurig in onze pyjama’s, van links naar rechts: Ferry, Peter, Eric, Fred, Warwick en Marius in dat bijzondere jaar 1959 – het jaar dat Liesbeth List Vlieland verliet om carrière te gaan maken in Amsterdam.