Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De bommetjes van Hero Brinkman

Hero Brinkman vanmiddag tijdens zijn persconferentie. Foto NRC / Maarten Hartman

Hero Brinkman stapte vandaag uit de PVV omdat hij zich gedwarsboomd voelt in zijn pogingen de PVV democratisch te maken. Een onderwerp waar hij de afgelopen jaren regelmatig, samen met incidenten en akkefietjes, het nieuws haalde. Een overzicht.

De afgelopen jaren dropte Brinkman regelmatig een bommetje in zijn partij. Afgelopen vrijdag was het dubbel raak. Toen presentator Joost Eerdmans hem op Radio 1 vroeg of hij in de toekomst leider van de PVV zou willen worden zei Brinkman volmondig ja. Foutje, twitterde hij daarna.

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman heb vraag van Joost Eerdmans niet goed door telefoon gehoord. Dacht dat hij vroeg of ik nog op de lijst zou staan. Dat is wel de bedoeling.

Later die dag lekte zijn kritische e-mail (pdf) over het Polenmeldpunt naar EenVandaag. In die mail heeft Brinkman vrij fundamentele kritiek op leider Geert Wilders en zijn politiek, schreef politiek redacteur Derk Stokmans vorige week in NRC Handelsblad. Stokmans:

Het meldpunt tegen Polen was een onzalig idee, vond Brinkman. Nette Poolse arbeidsmigranten worden op één hoop gegooid met overlast gevende landgenoten. Niet netjes, volgens het PVV-Kamerlid: „Als politicus ben je verantwoordelijk voor een integere politiek, gebaseerd op een visie.” En: „Wie wil regeren moet vooruitzien. Als wij de volgende keer als betrouwbare partner deel willen uitmaken van het kabinet, moeten we wel laten zien dat we verantwoordelijk met inhoud en strategie kunnen omgaan.”

Akkefietjes, forse beschuldigingen en rigoureuze beleidsvoorstellen

Voordat Brinkman vanaf het voorjaar 2010 regelmatig het nieuws haalde vanwege zijn kritiek op de partij haalde hij echter vooral het nieuws met akkefietjes en incidenten. Als Kamerlid bouwde hij een reputatie op met forse beschuldigingen en rigoureuze beleidsvoorstellen. Zo stelde hij voor om de Nederlandse Antillen – “een grotendeels corrupt roversnest” – te koop te zetten op marktplaats.nl. Hij wilde het leger inzetten om de problemen met Marokkaanse jongeren op te lossen. Hij noemde Job Cohen “laf” en “de slechtste en meest naïeve burgemeester van Nederland”. Kamerlid Ton Heerts (PvdA) werd “landverrader” genoemd en in een debat waarin Laetitia Griffith verklaarde dat Nederland “in brand staat”, bezondigde de VVD-politica zich volgens Brinkman aan “multicultureel gewauwel”.

En daarnaast waren er de incidenten. In 2009 misdroeg hij zich in de bar van de Haagse sociëteit Nieuwspoort. Hij kreeg ruzie met de ober nadat deze hem geen alcohol meer wilde schenken. Enkele dagen later ging Brinkman in een schriftelijke persverklaring diep door het stof.

“Ik heb me in dronken toestand misdragen. Ik erken een drankprobleem te hebben en ga er hard aan werken om dit snel tot het verleden te laten behoren.”

Ook zou Brinkman in de periode dat hij nog politieagent was een alcoholcontrole hebben ontweken.

Brinkman lijnrecht tegenover Wilders en Bosma

Tijdens de campagne in 2010 liet de voormalige wijkagent echter ook een afwijkend geluid horen door in te gaan tegen PVV-leider Wilders. Hij schoof aan bij Pauw & Witteman om te pleiten voor meer partijdemocratie bij de PVV. Daarbij riep hij iedereen die wilde dat de PVV democratischer werd op om op hem te stemmen.

Daarbij flirtte Brinkman vooral met de jongeren die de PVV steunden. Het idee voor de veelbesproken jongerenafdeling was geboren. Brinkman in mei 2010:

“We zijn heel populair bij de jeugd. Daarom wil ik een jongerenafdeling opzetten. We moeten jongeren aan ons binden, zodat we over vijftig jaar nog steeds op de PVV kunnen stemmen.”

Met de plannen voor meer democratisering en een jongerenpartij kwam Brinkman lijnrecht tegenover Wilders en diens rechterhand Martin Bosma te staan. Dat werd in november 2010 duidelijk toen twee tegenstrijdige notities van Brinkman en Bosma uitlekten. Bosma nam daarin een voorschot op de discussie over de jongerenorganisatie. “Een jongerenclub? Alsjeblieft niet!”, schreef Bosma, waarbij hij liet weten bang te zijn dat “allerlei niet-volwassenen namens de PVV op televisie verschijnen en dingen gaan roepen waar we geen enkele invloed op hebben”.

Het plan voor een jongerenafdeling werd afgezwakt tot een jongerendag, maar ook dat werd tot woede van Brinkman afgelopen november afgeschoten.

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Jongerendag PVV is door fractie afgeschoten. Men wil beslotenheid en plafond van max 200 jongeren. Is onacceptabel.

Het plan werd verder afgezwakt tot een jongerendag voor de PVV Noord-Holland, waar Brinkman Statenlid is. Onnacceptabel of niet, tegen NRC-redacteur Pieter van Os liet Brinkman toen weten dat hij niet zou opstappen, “behalve als ze me wegpesten”.

Is dat nu gelukt?

Twee weken gelden werd Brinkman “definitief bestuurlijk geïsoleerd”

In NRC Handelsblad schrijven redacteuren Tom-Jan Meeus en Derk Stokmans vandaag dat de aanloop naar zijn vertrek uit de partij, na een reeks incidenten in de laatste jaren, precies twee weken geleden begon. Toen werd Brinkman door de partijleiding “definitief bestuurlijk geïsoleerd” bij de verkiezing voor een nieuw lid van het fractiebestuur.

De fractie koos die dag een nieuw lid van het fractiebestuur – en dat was veel minder onschuldig dan men de buitenwereld deed geloven. Formeel ging het om de vervanging van Kamerlid Raymond de Roon. Hij was in 2006 een van de nieuwe mensen met wie Wilders pronkte, en houdt zich in de Kamer vooral onzichtbaar. Hij zou gezondheidsproblemen hebben, en het fractiebestuur verlaten.

Brinkman verloor die verkiezing van de Rotterdamse oud-politieman Louis Bontes, die de steun had van PVV’ers van het eerste uur, zoals fractiesecretaris Martin Bosma en vicevoorzitter van de fractie Fleur Agema.

Een nederlaag voor Brinkman, maar de situatie was voor hem nog wanhopiger, schrijven Meeus en Stokmans.

Wilders en Bosma hadden bij de verkiezing van een nieuw lid van het fractiebestuur geregeld dat hiermee automatisch ook het bestuur van een ander PVV-gremium werd vervangen: de Stichting Ondersteuning Tweede Kamerfractie PVV.

Brinkman was hiervan, met De Roon, sinds 2006 bestuurslid. En Brinkman had de laatste tijd ook over dit aspect van zijn PVV-werk geklaagd. Hij had zijn twijfels, vertellen ze in PVV, over de manier waarop de partij soms met personeel omging. Hij vreesde dat hij hoofdelijk aansprakelijk was voor schade-uitkeringen aan onterecht ontslagen medewerkers. Er moest een notaris aan te pas komen om Brinkman hierin gelijk te geven. En gelijktijdig met de verkiezing van Bontes maakten Wilders en Bosma bekend dat het fractiebestuur voortaan een personele unie vormde met het bestuur van de ondersteunende stichting. Voor Brinkman was daarmee duidelijk dat voor zijn ideeën over een open PVV geen ruimte meer was. Hij stond volledig geïsoleerd. Dus toen hij vorige week aan de hele fractie de kritische e-mail verstuurde over het ‘Polen-meldpunt’, werd intern duidelijk dat zijn vertrek vaststond.

En dat Brinkman de partij inderdaad zou verlaten werd vanochtend vanaf 11.27 uur langzaam bekend.

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Straks om 13.00 uur geef ik een persconferentie in Nieuwspoort.