Brinkman uit PVV, blijft gedogen

Hero Brinkman vanmiddag op weg naar de persconferentie.
Hero Brinkman vanmiddag op weg naar de persconferentie. Foto Maarten Hartman

Tweede Kamerlid Hero Brinkman is uit de PVV-fractie gestapt. Hij houdt vast aan zijn zetel en zegt het kabinet, dat niet zonder zijn steun kan, te blijven gedogen. „Ik zal de coalitie absoluut niet laten vallen.”

Brinkman kondigde zijn vertrek vanmiddag aan. Volgens hem is de PVV onvoldoende democratisch en zet de partij groepen mensen, zoals moslims en Oost-Europeanen, weg als „tweederangsburgers”.

Brinkman zei dat de fractie zijn eerdere kritische e-mail over het ‘Polen-meldpunt’ vanochtend niet wilde bespreken. Dat was voor hem „absoluut onacceptabel” omdat de partij zo „bommetjes kan blijven opgooien voor het scoren van een paar zeteltjes winst”. Brinkman verliet het wekelijkse fractieberaad voortijdig, waarna de PVV’ers zelf tot aan de persconferentie niet wisten wat Brinkman van plan was.

Het is nog onduidelijk hoe het kabinet, dat de gedoogsteun van alle 24(ex-)PVV’ers nodig heeft voor een Kamermeerderheid, met de steun van Brinkman zal omgaan. Brinkman zal naar eigen zeggen niet aanschuiven bij de zogenoemde ‘tussenformatie’ in het Catshuis over miljardenbezuinigingen. „Ik zal ook geen exceptionele grote eisen op tafel leggen. Ik wacht met spanning de onderhandelingen af.”