Braziliaanse Batman brengt familiewaarden bij

In Taubaté doet de politie een beroep op Batman. Niet om boeven te vangen, maar om de jeugd respect voor regels bij te brengen.

Retired Brazilian police officer Andre Luiz Pinheiro, 50, dressed as super-hero Batman, talks with children in a public school in Taubate city in Sao Paulo state March 17, 2012. . Pinheiro has been called to help police patrol the crime-ridden streets of Taubate, in Brazil. He was officially presented on March 17 in the districts with the highest crime rates in Sao Paulo state. Police captain Warley Takeo, one of the policemen who decided to bring in the character to help them fight drug traffickers, said the measure would bring long-term benefits. Takeo said making a connection between the police and Batman would help children have a clearer idea of good and bad. Picture taken on March 11, 2012. REUTERS/Roosevelt Cassio (BRAZIL - Tags: CRIME LAW SOCIETY CIVIL UNREST ENTERTAINMENT) REUTERS

Hij is al afgeschilderd als een ijzervreter, gehuld in een Batmanpak. Levensgevaarlijke drugscriminelen zou hij uit de sloppenwijken jagen. Sneller dan zijn eigen schaduw over daken springend, zou hij boeven schrik aanjagen. Plotseling is de 50-jarige André Luiz Pinheiro, een gepensioneerde Braziliaanse militair, de beroemdste inwoner van Taubaté, een stadje op 150 kilometer afstand van metropool São Paulo.

De lokale politie heeft Pinheiro, die graag gekleed gaat als Batman, gevraagd om hulp. Of hij mee wil helpen met een project voor kinderen in een gewelddadige buurt in de stad. „Maar ik ga niet achter boeven aanrennen. Daar ben ik niet voor opgeleid en daar word ik niet voor betaald”, zo zei Pinheiro voor alle duidelijkheid tegen de Braziliaanse nieuwswebsite Terra.

Pinheiro blijkt vooral een liefhebber te zijn van stripboeken en verkleedkostuums. Tweehonderd pakken heeft hij, waarvan er twee van Batman. Een hobby. Hij organiseert bijeenkomsten met andere mensen die het ook leuk vinden om, buiten het carnaval, verkleed door het leven te gaan. Zo was de politie in Taubaté hem op het spoor gekomen.

Afgelopen zaterdag is Pinheiro met zijn klus begonnen, hij werd officieel voorgesteld in Esplanada Santa Terezinha, een achtergebleven buurt in de stad. Verkleed als superheld is hij de straat opgegaan om contact te zoeken met kinderen. Hij hoopt dat nog meer vrijwilligers als superhelden met hem op stap gaan, zo zei hij tegen Terra. „Het is de bedoeling de kinderen familiewaarden en respect voor regels bij te brengen. Ideeën die in de arme gemeenschappen ver weg zijn.”

Politie-inspecteur Warley Takeo, een van de initiatiefnemers van het project, benadrukte zaterdag vooral de langetermijneffecten van Pinheiro’s aanwezigheid. Volgens hem zorgt een goede band met de politie ervoor dat de jeugd een beter idee heeft van goed en kwaad.

    • Philip de Wit