Bo Xilai beschuldigd van nepotisme

Een van China’s populairste politici, de vorige week onttroonde partijsecretaris van Chongqing Bo Xilai, wordt verdacht van nepotisme. Hij zou getracht hebben een familielid te beschermen in een onderzoek wegens corruptie. Dat blijkt uit een partijdocument dat gisteren op internet verscheen.

Bo, die nog lid is van het grote Politbureau van de Communistische Partij, is een van de hoofdrolspelers in het grootste politieke schandaal in China in meer dan 20 jaar, met de toekomstige koers van de tweede economie van de wereld als inzet.

Volgens een via internet uitgelekt onderzoeksverslag van het Algemeen Bureau van de partij, waarvan het bestaan is bevestigd in Peking, wilde Bo voorkomen dat de viceburgemeester, tevens politiecommissaris van Chongqing, Wang Lijun, een onderzoek begon naar corrupte handelingen van een niet nader genoemd familielid. Bo degradeerde de politiecommissaris die zich dermate bedreigd voelde dat hij politiek asiel zocht op een van de Amerikaanse consulaten in China.

Wang wordt op een geheime locatie in Peking verhoord door het ministerie van staatsveiligheid en door functionarissen van het organisatie- en disciplinedepartement van de partij. Bo, die zich had opgeworpen als kandidaat voor een van de functies in het machtige kleine Politbureau, werd vorig week ontslagen als partijsecretaris van Chongqing.

Waar hij zelf verblijft is niet duidelijk. In Peking wordt er rekening mee gehouden dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem volgt.

Bo verwierf als bestuurder van een van de grootste steden ter wereld faam met een neomaoïstische campagne tegen de groeiende kloof tussen arm en rijk. Hij gold als de informele leider van nieuw links in het land en werd een ‘rode Robin Hood’ genoemd omdat hij geconfisqueerde kapitalen van nieuwe rijken en maffialeden gebruikte om sociale woningbouw in de zuidwestelijke metropool te financieren.

De ongebruikelijke publicatie van het interne partijdocument op internet over zijn vermeende nepotisme wordt gezien als een poging hem in de ogen van de bevolking in diskrediet te brengen.

Bo’s campagnes tegen de maffia, tegen rijke projectontwikkelaars en voor een opleving van de rode cultuur, werden door markthervormers in de top van de CPC afgewezen.