Begrotingstekort iets hoger: 4,6 procent - ‘niet van bijzondere betekenis’

CPB-directeur Coen Teulings bij de persconferentie vandaag. Beeld NOS

Het begrotingstekort voor 2013 valt nog iets hoger uit dan het Centraal Planbureau begin deze maand voorspelde. Het begrotingstekort voor 2013 wordt 4,6 procent in plaats van 4,5 procent.

Dat blijkt uit het Centraal Economisch Plan (pdf) dat het CPB vandaag heeft gepubliceerd. Het hogere begrotingstekort komt doordat de afronding naar boven uitvalt, liet CPB-directeur Coen Teulings tijdens een persconferentie weten. Een post van 200 miljoen euro was niet meegenomen in de voorlopige ramingen die op 1 maart werden gepresenteerd.

‘Hoger percentage niet van bijzondere betekenis’

Het hogere begrotingstekort betekent in theorie dat er 9,6 miljard in plaats van 9 miljard zal moeten worden bezuinigd om aan de Europese begrotingseis van 3 procent te voldoen. De onderhandelaars in het Catshuis zullen zich echter niet al te druk maken om deze verhoging van een tiende procentpunt, aldus onze politiek redacteur Erik van der Walle:

“Het begrotingstekort is het belangrijkste politieke cijfer van dit moment, maar dat het nu een tiende procentpunt hoger uitvalt is niet van heel bijzondere betekenis. Het komt door een vergeten postje en de afronding die hoger uitvalt. Wat dat betreft heeft het vooral een symbolische waarde, net zoals het bedrag van 9 of 9,6 miljard euro. Je kan van tevoren nooit helemaal zeker weten hoe effectief bezuinigingen zijn, vandaar dat er ook vaak gezegd wordt dat er minstens 15 miljard moet worden bezuinigd.”

Op verzoek van het kabinet heeft het CPB de economische situatie in Nederland tijdens de gehele kabinetsperiode tot 2014 bekeken. Het rapport dat vandaag werd gepresenteerd is een toelichting op de cijfers die al eerder werden gepresenteerd. In het rapport stelt het CPB dat het kabinet vooral de lange termijn in de gaten moet houden. Van der Walle:

“De belangrijkste les van Teulings is: neem de tijd. Daarmee gaat hij voorbij aan de eis van Brussel dat het begrotingstekort niet groter dan drie procent mag bedragen. Hij gaat er natuurlijk niet over, maar Teulings lijkt niet uit te sluiten dat Nederland een jaar extra de tijd krijgt van Europa. De harde woorden van eurocommissaris Rehn noemde hij onderdeel van het spel.”

Overige cijfers gelijk met ramingen

De overige cijfers veranderden niet ten opzichte van de voorlopige ramingen. De huidige economische recessie duurt volgens het CPB voort tot de tweede helft van dit jaar. Voor 2012 wordt een krimp van 0,75 procent verwacht. In 2013 wordt wel weer een groei van 1,25 procent voorzien. De werkloosheid loopt in 2013 op tot 545.000, oftewel 6 procent. Gemiddeld komt de economische groei tijdens de kabinetsperiode op 1 procent. De geraamde staatsschuld stijgt naar 76% van het bbp in 2015.

Door de twee recessies in korte tijd zal de economie naar verwachting pas in 2014 groter zijn dan in het eerste kwartaal van 2008. De Nederlandse economie is dan per saldo zes jaar lang niet gegroeid. Volgens het CPB is dat, uitgezonderd de Tweede Wereldoorlog, niet meer voorgekomen sinds de wereldcrisis van de jaren dertig.

Het CPB maakt ook bekend dat de stemming onder consumenten deze maand weer verslechterde, nadat het consumentenvertrouwen drie maanden stabiel bleef.

Bekijk een deel van de presentatie van Teulings.