Apple deelt bijna 45 miljard met beleggers

Apple gaat een deel van de 100 miljard dollar die het bedrijf in kas heeft, delen met beleggers. Het keert dividend uit en koopt eigen aandelen in.

Rotterdam. Apple gaat voor het eerst sinds decennia dividend uitbetalen aan beleggers: 2,65 dollar per aandeel per kwartaal. Ook gaat het bedrijf voor 10 miljard aan eigen aandelen inkopen. Dat maakte topman Tim Cook gisteren bekend. In totaal deelt Apple de komende drie jaar 45 miljard dollar met beleggers.

Apple is het rijkste bedrijf op de Amerikaanse beurzen: het zag zijn kasstroom razendsnel toenemen dankzij succesvolle producten als de iPhone en de iPad. Omdat Apple geen grote overnames deed, steeg de hoeveelheid contanten tot 98 miljard dollar in december 2011. „We hebben veel meer geld in onze oorlogskas dan nodig is voor onze bedrijfsvoering”, zei Cook. Volgens Cook is er nog voldoende in kas voor grote overnames, hoewel hij niet liet doorschemeren waar Apples interesse naar uitgaat.

De aankondiging is een duidelijke breuk met het beleid van de in oktober overleden Steve Jobs. Jobs weigerde doorgaans te praten met beleggers. Hij wilde geld in kas houden voor een patentstrijd tegen Google, die zijn Android besturingssysteem rechtstreeks zou hebben gekopieerd van de voor de iPhone ontwikkelde software. Cook overlegt wel regelmatig met grote beleggers. Ook bleek afgelopen week dat Apple al onderhandelde met Motorola (eigendom van Google) om het juridisch getouwtrek te beëindigen. NRC