Zijlstra ziet meer hbo-studies sneuvelen en wil toegespitste uni’s

Halbe Zijlstra verwacht dat het aanscherpen van het toezicht op het hbo ertoe zal leiden dat meer opleidingen worden afgekeurd. “We moeten hier doorheen”, zegt hij tegen Nu.nl.

De staatssecretaris van Onderwijs heeft een pakket aan maatregelen opgesteld nadat diverse hbo-instellingen het afgelopen jaar in opspraak kwamen. Onder meer accreditatieorganisaties en de onderwijsinspectie krijgen een krachtigere en belangrijkere rol.

“We hebben de teugels aangehaald en dus het is niet zo gek dat er nu misstanden boven komen drijven. Ik verwacht dat er de komende tijd ook nog wel meer dingen boven komen. (…) Ja, opleidingen zullen vaker worden afgekeurd. En dan heb je weer gedoe, want als student ben je dan de sjaak. Want je zit op een opleiding waar de kwaliteit ondermaats is. Maar we moeten hier doorheen.”

Zijlstra ziet binnen nu en vijftien jaar universiteiten als “veel meer toegespitst op bepaalde terreinen”. De student zal dan volgens hem langer moeten reizen, maar heeft dan wel een betere opleiding. “Kwaliteit vergt vaak concentratie”.

In het interview spreekt de staatssecretaris ook over de invoer van een sociaal leenstelsel in de bachelorfase. Nu wordt hiermee in de masterfase geëxperimenteerd. Deze maatregel ligt nu mogelijk op tafel in het Catshuis als bezuinigingspost.