Wil je voortbestaan als boekhandel? Blijf vernieuwen.

Monique Burger met klant/ Foto Roger Cremers

Boekverkopers hebben het zwaar. De omzet daalt, winkels sluiten, misère alom. In het Amsterdamse Bos en Lommer houdt De Nieuwe Boekhandel moedig stand. Met wijn, tweets, avondjes. „Vechten tegen het doembeeld van dichte rolluiken in de straat.”

Diep steekt een kalende man zijn neus in het glas. Ruim veertig mensen zijn op de wijnproeverij in de Amsterdamse buurt Bos en Lommer afgekomen. De Caspar Viognier 2009 valt in goede aarde. „Deze Egyptische wijn wordt midden in de woestijn gemaakt”, vertelt de jonge wijnhandelaar Pieter Rietman enthousiast terwijl hij rondloopt en de aanwezigen nog eens bijschenkt. Op de toonbank staan de flessen in rijen opgesteld.

Tot zover een gemiddelde avond bij een wijnhandel. Maar deze proeverij is niet in een wijnhandel, maar in De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger (1963), aangesloten bij inkooporganisatie Libris. En als de glazen zijn gevuld met Caspar Viognier, stapt de jonge dichter Michiel van Rooij het podium op. Hij draagt een paar gedichten voor uit zijn onlangs verschenen bundel Afslag liefde.

En daarna is er weer een andere wijn. En weer een dichter. En zo gaat het door, een paar avonden per week. Schrijversinterviews, een leeskring, noem maar op.

De boekhandels in Nederland hebben het de afgelopen jaren zwaar gehad. Over de hele linie vertonen omzet en aantal verkochte boeken een verder dalende lijn. Boekwinkels sluiten en worden vervangen door andere middenstand.

Een kleine boekhandel blijft moedig weerstand bieden. De omzet van De Nieuwe Boekwinkel steeg afgelopen jaar met 16 procent ten opzichte van het eerste jaar. Hoe lukt Monique Burger dat?

Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 17 maart 2012, pagina 24 - 25.