Weer

De lente van 2012 lijkt bovengemiddeld droog en zonnig van start te gaan. Ook de temperatuur gaat deze week verder omhoog. Die bereikt vrijdag in het zuiden van het land op meerdere plekken 20 graden. Dit soort hoge temperaturen rond deze tijd van het jaar komt niet alleen door de kracht van de zon, ook de aangevoerde lucht moet van oorsprong al zacht zijn.

Vanaf woensdag komt deze aanvoer van zachte lucht langzaam in gang, als het hogedrukgebied over ons land in de richting van Duitsland trekt.

Voorlopig ligt de kern van hoge druk nog net ten westen van ons, met een wat koelere, westelijke aanvoer. Onder heldere hemel kan het hierdoor ook komende nacht weer flink afkoelen. Landinwaarts is op veel plekken sprake van vorst aan de grond. Lokaal ontstaat mist.

Die mist is morgenochtend snel verdwenen en de zon schijnt volop. In de noordelijke provincies schuiven zo nu en dan vanaf zee wolkenvelden binnen en ’s middags ontstaan landinwaarts wat stapelwolken. Bij een westelijke zwakke tot matige wind wordt het 9 tot 13 graden.

Tot en met vrijdag is het veelal zonnig lenteweer met oplopende temperaturen. Zaterdag valt er een enkele bui en is het minder zacht.