Waarom Van Casteren?

Tijdens de Boekenweek kiest in deze krant elke dag een schrijver een Nederlandstalige collega-auteur uit en doet hem of haar een boek cadeau. Als zesde vandaag: Menno Wigman. Hij geeft een verzameling interviews van Joris van Casteren met ‘vergeten’ dichters aan dichteres Neeltje Maria Min. Hij vertelt aan Ward Wijndelts waarom. Morgen mag Min een boek weggeven.

Foto Vincent Mentzel

In de schaduw van de Parnassus is een boek met meer dan indringende vraaggesprekken met vergeten dichters. Op de avond dat het boek werd gepresenteerd las een vijftal dichters voor uit eigen werk. Het is een van de meest indrukwekkende literaire avonden die ik ooit meemaakte. Ik besefte op dat moment hoe vergankelijk alles is. Het was inspirerend maar ook verontrustend. Bij veel aanwezige dichters zag je een paniekreactie. Mustafa Stitou stak de ene sigaret na de andere op. Volgens Tommy Wieringa riep Jean Pierre Rawie na afloop uit dat hij direct naar huis ging om een nieuw gedicht te schrijven. Ik organiseer als stadsdichter van Amsterdam op 31 mei een avond in De Balie waar een paar uit beeld geraakte dichters hun gedichten zullen voordragen.”