VJ Movement: De voortdurende regendans van Marokko

Dankzij een jaar met heel veel regen kunnen boeren in Marokko voorlopig goede oogsten verwachten. Maar de afhankelijkheid van de regen blijft een enorm probleem. Soms regent het in de landbouw gebieden jarenlang bijna niet. Dan is de hoorn des overvloeds ook zo weer leeg.

De situatie in Marokko past precies in het thema van Wereld Waterdag op 22 maart: ‘Water en Voedselzekerheid’. Door gebrek aan water raken mensen op drift. Samenlevingen raken ontwricht. De bestrijding van watergebrek is complex, omdat de oorzaken zo verschillend kunnen zijn.

Demografische problemen kunnen voedselschaarste veroorzaken; bodemuitputting is een andere oorzaak. In beide gevallen is de beschikbaarheid van voldoende bruikbaar water een factor. Het streven van veel waterprojecten is dan ook om een stabiele voorraad water te bewerkstelligen.

VJ Movement correspondente Solana Pyne brengt de problematiek in beeld in Doukkala, een van de graanschuren van Marokko. Nu is het land er groen en vruchtbaar. Maar de stabiliteit van de watervoorziening is niet voldoende. In samenwerking met internationale partners probeert Marokko daar verandering in te brengen.

Voor ondertiteling klik je in de video op cc.

Lees hier meer over de samenwerking tussen VJ Movement en nrc.nl. Als je zelf een idee hebt voor een verhaal over dit thema, laat het ons dan weten via onze website: vjmovement.com.