Uitgever noordelijke kranten in de verkoop

Uitgeverij NDC/ VKB, van onder meer de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, overweegt zichzelf te verkopen in drie losse delen. Dat beaamt Theo van der Raadt, voorzitter van de raad van bestuur: „Wij zijn bereid te praten over nieuw aandeelhouderschap”.

Sinds de overname van educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff in 2008 kampt NDC/ VKB met een hoge schuldenlast. Volgens de Leeuwarder Courant heeft het bedrijf een schuld van 180 miljoen euro.

Vorig jaar ontsloeg het krantenonderdeel van het bedrijf honderd van de 850 werknemers. Volgens De Telegraaf, op gezag van vermogensbeheerder Petercam, staat vooral die krantentak nu in de verkoop, en zouden krantenuitgevers Telegraaf Media Groep en Wegener interesse hebben.

NDC/ VKB bestaat uit drie delen: krantenonderdeel NDC Mediagroep, educatief onderdeel ThiemeMeulenhoff, en boekenonderdeel Veen Bosch en Keuning (o.m. Van Dale, Atlas, Contact, Veen, Kok, Ambo). Volgens Van der Raadt kennen de drie hun eigen bedrijfsvoering en is er ‘te weinig synergie’ om ze bijeen te houden.

Volgens de Volkskrant zou de ING Bank, die twee jaar geleden 90 miljoen euro aan schuld overnam in ruil voor aandelen, aandringen op verkoop. De uitgeverij heeft 1.650 mensen in dienst en een jaaromzet van rond de 350 miljoen euro.