Uitgelicht

Film

L’équipier (Philippe Lioret, 2004, F). Anne Consigny keert na de dood van haar ouders met haar tante Nathalie Besançon terug naar haar geboortehuis op het Bretonse eiland Ouessant om het te verkopen. Als ze een laatste nacht doorbrengen in het huis, ontdekt ze een geheim dat te maken heeft met een veteraan van de Algerijnse oorlog die lang geleden twee maanden op het eiland doorbracht. Niet van melancholische humor gespeend intiem drama waarin stilte, een blik of een gebaar van evenveel belang zijn als de dialogen. Met Sandrine Bonnaire als de moeder. Arte, 20.15-21.55u.

The Associate (Daniel Petrie, 1996, VS). Amerikaanse remake van Franse boulevardkomedie L’associé (René Gainville, 1979) werd een emancipatorische wraakfantasie. Executive Whoopi Goldberg verschuilt zich achter een fictieve zakenpartner (blank, bejaard en man) om wraak te nemen op alle vernederingen die haar als zwarte vrouw in de zakenwereld der blanke mannen ten deel vielen.RTL8, 20.30-22.50u.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (David Yates, 2009, GB/VS). Deel zes van de serie die toen al meer geld had opgebracht dan alle James Bonds en Star Wars bij elkaar. Waarin de terugkeer van Voldemort algehele doem, nevel en beklemming veroorzaakt, terwijl in de leerlingen van Zweinstein de hormonen razen. Harry, Hermelien en Ron zijn niet langer bokkige pubers, maar hitsige adolescenten die ook nog eens met drugs experimenteren. Cameraman Bruno Delbonnel (Amélie) legt een warme, intense gloed van 19de-eeuwse romantiek over de hoofdpersonen.SBS6, 20.30-23.30u.

Starter for 10 (Tom Vaughan, 2006, GB). Romantische komedie waarin de aan de tv-quiz University Challenge verslaafde arbeidersjongen James McAvoy in de late jaren tachtig toegelaten wordt tot Bristol University en daar niet kan kiezen uit twee meisjes. BBC 2, 00.20-01.50u.

Informatief

Kamer 202. De ene realityserie over ziekenhuizen is nog niet afgelegd of de volgende wordt geboren. Acht afleveringen lang wordt hier het wel en wee gevolgd van de patiënten op een kamer van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. Ned.1, 19.25-20.00u.

Bloed, zweet en luxeproblemen. Serie waarin Nederlandse jongeren in de Derde Wereld leven en werken op plekken waar consumptiegoederen worden geproduceerd voor het Westen. Ze doen dat onder dezelfde omstandigheden als de lokale arbeiders. Vanavond: een garnalenkwekerij in Bangladesh. Ned.3, 21.00-21.55u.

Tegenlicht: unlike Poetin. De redactie van dit programma beheert de Facebookgroep Unlike Putin, ten gerieve van de groeiende oppositie in Rusland tegen het autoritaire regime. De Russische filmmaker Masja Novikova gebruikt deze account om een netwerk van oppositionele sleutelfiguren te vergaren. Deze delen ieder hun waarnemingen en interpretaties van de gebeurtenissen in het land. Ned.2, 21.00-22.00u.

Belga sport: Jos Verbeeck, de rebel van de renbaan. Serie over memorabele sporters. Vanavond over ‘De Winnetou uit Wolfsdonk’, pikeur Jos Verbeeck, die tussen ’93 en ’03 vier de Prix d’Amérique won. Canvas, 21.10-22.05u.

360° – GÉO: Scilly, îles aux narcisses. Documentaire van Heiko De Groot over bloemen, planten en tuinen op de Scilly-eilanden, die door hun ligging gezegend zijn met een mild klimaat. Onder de tweeduizend bewoners zijn veel tuinliefhebbers. TV5, 22.00-23.00u.

Amusement

Sous les vents de Neptune. Deel 2 van verfilming van politieroman van Fred Vargas, met Jean-Hugues Anglade als commissaris Adamsberg en Jeanne Moreau als Josette. Adamsberg gaat terug naar Quebec om een moordslachtoffer te identificeren. Het blijkt een vrouw waarmee hij een korte relatie had. Nu wordt hij verdacht van de moord. TV5, 18.35-20.00u.

Neonletters. Eerste uitzending van een nieuwe serie van Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, de Rotterdamse scootermeiden Mandy en Lisa, culinair recensent Theo Wiggers, Mello en Stef van Kol die er alles aan doen om door te dringen in de showbizz, Jacco de sneldichter en de docenten van het Brakema College.Ned.3, 21.55-22.30u.

Radio

OBA Live. Praatprogramma over cultuur, politiek, wetenschap en moraal. Hoofdgast vanavond is Jan Henk van der Velden, die praat over zijn boek Iedereen liegt maar ik niet. De waarheid over leugens. Advocaat van der Velden raakte door zijn werk gefascineerd door leugens en ontwikkelde een nieuw systeem om ze te classificeren. Herkenbare, vermakelijke en confronterende voorbeelden van omgang met de waarheid. Niet alleen de leugen, maar ook eerlijkheid blijkt aanleiding te kunnen zijn tot veel ellende.Radio 5, 19.02-20.00u.