UPS neemt TNT Express over - ‘onderdeel van de uitverkoop van Nederland’

TNT is na UPS, DHL en FedEx - dat ook interesse zou hebben gehad in TNT - de kleinste wereldwijde pakketdienst. Foto AP / Peter Dejong

De grootste koeriersdienst ter wereld, UPS, neemt TNT Express over. Het Amerikaanse bedrijf heeft bijna 5,2 miljard euro over voor het Nederlandse collegabedrijf.

Dat meldt persbureau AP. Eerder vandaag berichtten de Financial Times en The Wall Street Journal al dat de deal erg dichtbij was. Met de overname vergroot UPS de greep op de Europese markt.

TNT is na DHL de grootste bezorgdienst in Europa. De overname door UPS hing al enige tijd in de lucht. Vorige maand wees TNT een initieel bod van UPS ter waarde van 9 euro per aandeel af, terwijl dat 42 procent boven de toenmalige koers lag. Vrijdag sloot TNT op 9,35 euro, het nieuwe bod zou neerkomen op 9,50.

Daarmee is de overname zo goed als een feit, zegt economieredacteur van NRC Handelsblad Menno Tamminga:

“In theorie zou een andere partij, zoals FedEx, nu nog over dat bod van 9,50 euro per aandeel heen kunnen gaan, maar dat zie ik niet gebeuren. De grootste aandeelhouder, PostNL, is al bereid zijn aandelen voor de geboden prijs aan te bieden.”

De overname maakt onderdeel uit van ‘de uitverkoop van Nederland’, zegt hij:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga TNT Express gaat soepeltjes weg voor 9.50 euro per aandeel. http://t.co/VwfJyvI9
#Uitverkoop van Nederland.

“Nederland wil graag een ‘hoofdkantorenland’ zijn - dat is goed voor de economie. Hoger opgeleide economen komen binnen onze eigen grenzen aan een passende baan en de Amsterdamse beurs wordt erdoor gestuwd. Maar een overname als deze zorgt voor een uitverkoop van die waarden. Ook Oce (kopieermachines), Libelle, Margriet & SBS (Sanoma uit Finland) en de Hema en V&D kwamen al in buitenlandse handen.”

Ook de deal tussen UPS en TNT gaat wat dat betreft ‘volgens het boekje’:

“UPS zal van het hoofdkantoor van TNT op z’n best een dependance maken en TNT verdwijnt van onze beurs. Het Amerikaanse bedrijf rept zelf over ‘mogelijkheden voor kostenbesparingen’: dat zou kunnen betekenen dat ze hier en in Luik (waar het Europese luchtvaartknooppunt van TNT zit) kantoren gaan sluiten en mensen gaan ontslaan.”

UPS heeft nog nooit zo’n grote partij overgenomen. Financieel topman van UPS Kurt Kuehn sprak tegenover AP van een ‘goed partnerschap op zakelijk en cultureel gebied’. Hij wilde nog geen vragen beantwoorden over eventuele ontslagrondes of verkoop van activiteiten of panden.