TNT akkoord met overnamebod UPS

Pakjesbezorger TNT gaat akkoord met een overnamebod dat is uitgebracht door het Amerikaanse UPS. ’s Werelds grootste pakketdienst is bereid om 5,2 miljard euro te betalen voor TNT. Dat komt neer op 9,50 euro per aandeel. Afgelopen vrijdag sloot het aandeel op 9,35 euro.

De overname van de kleinste van de vier wereldwijde pakketdiensten zou UPS tot marktleider in Europa maken en voortbouwen op diens grote binnenlandse aanwezigheid in de VS en uitbreidende Aziatische activiteiten. Volgens de twee ondernemingen profiteren ze allebei van de dominantie van UPS in de Verenigde Staten en die van TNT in Europa. De gecombineerde groep zal jaarlijks meer dan 45 miljard euro omzetten, waarvan ongeveer 36 procent buiten de VS.

„Het is een moeilijke en een geweldige dag tegelijk voor de 77.000 werknemers van TNT Express”, zei de Franse bestuursvoorzitter van TNT Express, Marie-Christine Lombard vanmorgen tijdens een persconferentie. „Het is moeilijk, omdat TNT trots is. Maar het is ook een geweldige dag omdat we in combinatie met UPS een echte wereldleider kunnen worden.”

De vakbonden en ondernemingsraad zijn bang voor banenverlies. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat ze de rechten van de werknemers van TNT Express zal ‘respecteren’. CNV Publieke Zaak en Abvakabo FNV willen duidelijke afspraken over de werkgelegenheid. CNV-bestuurder Rick Vergunst wijst er verder op dat de twee bedrijven 500 miljoen per jaar overhouden aan synergievoordelen. Hij heeft daar vragen over. „Hoe dat wordt binnengehaald, is onduidelijk.”

Het Europese hoofdkantoor van de nieuwe combinatie komt in Brussel, de huidige locatie van de Europese basis van UPS. Wel is afgesproken dat Hoofddorp, waar het hoofdkantoor van TNT is gevestigd, een speciale rol krijgt als het gaat om marketing, verkoop en operaties.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Concurrent Deutsche Post verwacht dat die, vanwege de omvang, „ernstige bedenkingen” zullen hebben over de overname van TNT Express door UPS, aldus een woordvoerder.

Aan het begin van de middag was de TNT-koers van 9,45 euro, een stuiver onder het bod van UPS.

Personeel TNT moet harder werken: pagina 29