Tentenkamp Occupy Amsterdam moet donderdag helemaal weg zijn

Het tentenkamp van Occupy Amsterdam op het Beursplein begin december. Foto AP / Peter Dejong

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft Occupy Amsterdam tot donderdagochtend de tijd gegeven om het Beursplein te verlaten. Het tentenkamp op het plein in het centrum van Amsterdam, dat eerder al op aandringen van de gemeente werd ingeperkt, moet om 10.00 uur helemaal weg zijn.

Volgens de burgemeester hielden de demonstranten zich niet aan afspraken, meldt persbureau Novum. Zo werd eerder afgesproken dat er maximaal vier actievoerders mochten blijven slapen om spullen te bewaken, maar slapen er nu toch te veel mensen. Daklozen en alcoholisten zouden het kamp gebruiken als overnachtingsplek.

Ook raakt het protestdoel van Occupy op het plein steeds meer op de achtergrond en staat dat daardoor volgens Van der Laan niet meer in verhouding tot de overlast die het kamp veroorzaakt voor omwonenden en ondernemers in de buurt.

Daarnaast is het feit dat overleg met de Occupyers moeizaam verloopt en dat ze weigeren een vertrekdatum te noemen reden voor de gemeente om de actievoerders een ultimatum te stellen. Als ze donderdag niet weg zijn wordt het kamp ontruimd.