Syriër helpt gulle gever revolutie ‘te adopteren’

Caption: Demonstrators protest against Syria's President Bashar al-Assad in Homs March 16, 2012. The banner reads, "Support Free Army and step down from the regime". Picture taken March 16, 2012. REUTERS/Sumar Al Homsi/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Inwoners van de Syrische stad Homs demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad, 16 maart. Foto Reuters / Sumar Al Homsi

Verwacht geen kleurplaten of mooie foto’s van het Foster Parents Plan-achtige initiatief van de in Berlijn wonende Aktham Abazid. Met zijn initiatief ‘Adopt a Revolution‘ kunnen gulle gevers geen kinderen maar revolutionaire commissies adopteren in Syrië.

Abazid (30) richtte het initiatief (website) op samen met Duitse vrienden om de geweldloze opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad te steunen. De revolutionaire commissies organiseren demonstraties in verzetshaarden als Homs en Hama. In een interview met Der Spiegel benadrukt hij uitdrukkelijk dat het geld gebruikt wordt om praktische zaken te bekostigen voor de opstandelingen: voedsel, huur van appartementen, telefoonrekeningen en geheugenkaarten voor camera’s om de opstand te verslaan.

Een reportage van ZDF over ‘Adopt a Revolution’ (let op in het Duits):

De donaties worden klein gehouden - enkele honderden dollars - om te voorkomen dat er alsnog wapens van worden gekocht. Ook krijgt de stichting van de in Duitsland wonende Syriër en de donateurs, net als bij Foster Parents, een bericht van de commissies waaraan het geld is besteed. Al erkent Abazid dat er altijd het gevaar bestaat dat de donaties voor andere doeleinden worden gebruikt.

Geld moet Syrië in gesmokkeld worden

Het enige probleem met de donaties is de manier waarop het geld in Syrië terecht moet komen. Omdat rechtstreeks geld overmaken te gevaarlijk is voor de opstandelingen, moet het geld fysiek Syrië in worden gesmokkeld. Ook niet ongevaarlijk, vertelt Abazid, tot nu toe kostte dit aan een koerier het leven.

Daarnaast vreest Abazid ook voor het leven van zijn familie in Syrië. Veiligheidsdiensten zouden zijn moeder en zus al hebben bedreigd en Der Spiegel haalt ook de recente arrestatie van twee Syrische spionnen in Berlijn aan. Maar Abazid houdt voorlopig vol, want hij wil dat mensen “blijven geven” om de humanitaire situatie in zijn thuisland.

Lees het hele artikel bij Der Spiegel.

Update: Nederland heeft ook een afdeling van ‘Adopt a Revolution’, ondersteund door IKV Pax Christi. Bekijk de site hier.