Schaatscoryfeeën eren 100-jarige ‘ome Jaap’ Havekotte – van Viking

Van Ard Schenk tot Henk Angenent, van Stien Kaiser tot Marianne Timmer: ze keken zaterdagmiddag vlak voor vijven naar de honderdjarige man, die monter aan boord schuifelde op het imposante cruiseschip Ocean Diva Futura.

Jaap Havekotte senior, grondlegger van schaatsfabriek Viking, leek overdonderd door de massale belangstelling voor zijn bijzondere verjaardag. Hij knikte eens hier, lachte eens daar. Nee, zijn vader hoefde niet van iedereen een hand of felicitaties, had zoon Jaap Havekotte eerder gezegd. „Het is wel leuk als we met z’n allen voor hem zingen.” En dus zongen bijna vierhonderd prominenten uit de Nederlandse schaatshistorie ‘lang zal hij leven’ voor de 100-jarige ‘ome Jaap’.

Havekotte senior leidt een teruggetrokken bestaan sinds hij drie jaar geleden onderweg naar zijn Viking-schaatsfabriek zijn rijbewijs moest inleveren bij de politie. „De rotjongens”, lachte zijn zoon zaterdagavond. Maar niemand uit de schaatswereld kan ‘senior’ vergeten. De Vikingschaats is voor het schaatsen in Nederland minstens zo belangrijk geweest als de komst van de kunstijsbanen of de successen van Ard & Keessie, stelt Ard Schenk. „Ze maakten de beste schaatsen, iedereen ging op Viking rijden. Bovendien was ome Jaap voor veel schaatsers een steunpunt, zoals junior dat nog steeds is.”

Tien jaar geleden, bij zijn negentigste verjaardag, kwamen meer dan 150 schaatstoppers al eens samen op een boot voor een surpriseparty voor Havekotte senior. „Hoe moet dat als u straks 100 wordt”, luidde toen de vraag. „Een grotere boot”, had de jubilaris droog geantwoord. En inderdaad waren er zaterdagavond twee keer zoveel genodigden, allemaal met hun eigen herinnering aan ‘ome Jaap’.

Veel verhalen staan in het boekje Jaap Havekotte, de Viking van de Nederlandse schaatssport, dat vier jaar geleden verscheen. Van de Amerikaan Eric Heiden, die voor elke trip naar Europa bij hem langs ging voor het beste materiaal, tot oud-kernploeglid Harm van der Pal, die zaterdag vertelde hoe Havekotte aan zijn bed stond na een nekbreuk. „Zulke mensen moesten er meer zijn.”

Videoschermen achter de bar toonden de hoogtepunten uit de Nederlandse schaatshistorie. Intussen gingen de gesprekken aan boord over de toekomst van de sport. De internationale schaatsunie (ISU) moet het schaatsen vernieuwen. De vaak verdeelde schaatswereld is even eensgezind. „Dit moeten we vaker doen”, zei Gianni Romme. „Als eerbetoon aan ome Jaap.”