Sarkozy: schietpartij Toulouse lijkt op eerdere incidenten

Sporenonderzoek bij de school in Toulouse. Foto AP / Bruno Martin

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de schietpartij bij een joodse school in Toulouse, waarbij vanochtend een rabbijn en drie kinderen om het leven kwamen, een “nationale tragedie” genoemd. Volgens Sarkozy zijn er opvallende overeenkomsten met twee incidenten vorige week, waarbij drie militairen werden gedood. Een terrorisme-onderzoek is inmiddels geopend.

Nadat het vuur voor de school Ozar Hatorah vanochtend om tien minuten over acht werd geopend ging de schutter er op een scooter vandoor. Vier dagen geleden werden in Montauban, vijftig kilometer ten noorden van Toulouse, twee militairen doodgeschoten door een gehelmde scootterrijder. Een derde militair raakte zwaargewond. Enkele dagen daarvoor kwam ook in Toulouse een militair om bij een schietpartij.

Sarkozy, die vanochtend zijn campagne-afspraken schrapte om naar Toulouse af te reizen, noemde de overeenkomsten tussen de schietpartijen opvallend. Sarkozy:

“We zijn getroffen door de overeenkomsten tussen het drama van vandaag en die vorige week. We zullen echter de uitkomsten van politie moeten afwachten.”

Sarkozy bij zijn bezoek aan de school in Toulouse. Foto AFP / Eric CabanisSarkozy bij zijn bezoek aan de school in Toulouse. Foto AFP / Eric Cabanis

Volgens persbureau AP zeggen forensische deskundigen dat bij de beschietingen van de militairen in Montauban en Toulouse hetzelfde wapen was gebruikt. Of er een verband is met de schietpartij bij de joodse school is nog niet duidelijk, maar de munitie uit een van de twee wapens van de scooterrijder komt overeen met de kogels die op de militairen werden afgevuurd.

‘Opvallende gelijkenissen, maar het kan net zo goed een copycat zijn’

Onze correspondent Dirk Vandenberghe in Frankrijk is onderweg naar Toulouse. Vandenberghe:

“Er zijn binnen een paar dagen zeven doden in dezelfde regio gevallen, waarbij dezelfde munitie werd gebruikt en de dader vluchtte op een scooter. Het zijn heftige gebeurtenissen met opvallende gelijkenissen en daarom ben ik voor de krant nu ook onderweg naar Toulouse. Tegelijkertijd is iedereen nu vooral aan het gissen. De militairen die vorige week omkwamen waren van Noord-Afrikaanse afkomst, nu gaat het om joodse kinderen en spreken veel mensen over een mogelijk racistisch motief. Het is echter afwachten, het kan net zo goed om een copycat gaat.”

Sarkozy heeft de scholen in Frankrijk opgeroepen om morgen een minuut stilte te houden. Ook de belangrijkste rivaal van Sarkozy voor de presidentsverkiezingen, François Hollande, bezoekt de school vandaag.

http://www.youtube.com/watch?v=ZnBSZLrA47I&feature=player_embedded