Ruk even wat kloppende aorta's uit criminelen

Game

The Darkness 2.

Van: Digital Extremes. Voor: Xbox 360, PlayStation 3, Windows ***

Dit doe je in The Darkness 2: mensen doden. Dat kan met geweren. En met de demonische tentakels waarmee hoofdpersoon Jackie vervloekt is. Gedurende de uren die het verhaal duurt, vloeit het bloed van honderden aanstormende vijanden rijkelijk. Soms is het geweld zo grof en goor dat je bijna vergeet dat deze game eigenlijk gaat over een man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken. Over wat het verlies van diepgewortelde liefde doet met een labiele man.

In tegenstelling tot zijn voorganger en het stripboek waarop hij werd gebaseerd, werpt The Darkness 2 meer dan eens de vraag op of dat wat gebeurt wel echt gebeurt, of het product van een psychose is. De strip, waarin een demon bezit neemt van Jackie, liet hierover geen twijfel bestaan: de demon bestaat. Maar in dit nieuwe spel lijkt tot het eind aan toe dat hij eerder het product is van mislukte rouwverwerking. Dit doet het bronmateriaal weliswaar geen eer aan, maar het is precies wat The Darkness 2 zo interessant maakt: het is een schizofrene verrassing.

De verhalen die uit de veronderstelde psychoses ontspruiten stellen verder niet veel voor. Daarin jaag je kogels in stereotype maffiosi die het hebben voorzien op je krachten. Zaag je criminelen in stukken en ruk je hun kloppende aorta’s uit het lijf. Wat overigens wel verontrustend leuk is om te doen.

    • Rogier Kahlmann