Romario: WK Brazilië wordt grootste roof ooit

Aanvallen is de Braziliaanse oud-voetballer Romario nog niet verleerd. De oud-spits van onder meer PSV, Barcelona en het nationale elftal is tegenwoordig als parlementariër geen plaag meer voor verdedigers en keepers, maar voor de wereldvoetbalbond FIFA en de Braziliaanse regering.

Romario de Souza Faria is de afgelopen maanden uitgegroeid tot een van de voornaamste criticasters van de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal 2014 in zijn land. Gisteren noemde hij het WK „de grootste roof in de geschiedenis van Brazilië”. De oud-voetballer zei te vrezen voor grootschalig misbruik van publieke gelden bij de bouw van voetbalstadions en infrastructuur voor het voetbaltoernooi.

Ook had Romario kritiek op een bijeenkomst van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Braziliaanse premier Dilma Rousseff, afgelopen vrijdag. Blatter en Rousseff bespraken een wet die de FIFA een reeks financiële en wettelijke garanties geeft, maar volgens critici de wereldvoetbalbond te veel macht toekent.

In een persconferentie na afloop van de bijeenkomst zeiden Blatter en Rousseff dat Brazilië „het beste WK ooit zal organiseren”. Romario noemde dat gisteren „een leugen”. De voormalige steraanvaller zei dat hij de mensen die breed lachend op de fotos van de bijeenkomst stonden, graag na het WK nog eens zou willen spreken. „Brazilië is een circus en we weten wie de clowns zijn”, stelde Romario.

Vorige week is Ricardo Teixeira, et hoofd van de WK-organisatie, afgetreden. Hij is in verband gebracht met diverse corruptiezaken. (AP)