Rode Kruis: Russische steun voor dagelijkse wapenstilstand Syrië

Het Rode Kruis zegt dat Rusland een voorstel van de humanitaire organisatie voor een dagelijkse wapenstilstand van twee uur in Syrië steunt. Volgens Jakob Kellenberger, hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov “volledige steun” toegezegd.

Ambulances van het Rode Kruis in de Syrische stad Homs. Foto AFP / Syrische tv

Het Rode Kruis zegt dat Rusland een voorstel voor een dagelijkse wapenstilstand van twee uur in Syrië steunt. Volgens Jakob Kellenberger, hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov “duidelijk steun” toegezegd.

Kellenberger sprak volgens persbureau Reuters anderhalf uur met Lavrov over een dagelijkse wapenstilstand van twee uur in de door geweld getroffen gebieden van Syrië. Tijdens zo’n wapenstilstand zouden gewonden geëvacueerd kunnen worden en burgers voedsel, medicijnen en andere hulp kunnen krijgen.

Het Rode Kruis hoopt met de steun van Rusland de Syrische president Assad te overtuigen van het belang van zo’n wapenstilstand, omdat volgens de organisatie de mensenrechtensituatie in het land verslechtert. Volgens Kellenberger heeft Lavrov beloofd om druk uit te oefenen op Assad om zo’n dagelijkse pauze in te stellen.

Het Rode Kruis hoopt dat komende dagen of weken concrete afspraken gemaakt kunnen worden over een wapenstilstand, waar de organisatie al eind februari een voorstel voor deed.

Rusland heeft twee keer veto uitgesproken over resolutie

Rusland is één van de laatste bondgenoten van Syrië. Het land heeft samen met China twee keer een veto uitgesproken over een resolutie waarin het geweld van de regeringstroepen veroordeeld werd. Vorige week verklaarde de Russische onderminister van Defensie Anatoli Antonov dat Rusland geen reden ziet om de wapenleveranties aan het Syrische regime stop te zetten. In januari bracht een Russisch schip nog wapens en munitie naar Syrië.

De internationale bemiddelaar voor Syrië, oud-VN-chef Kofi Annan, stuurde dit weekeind een missie naar Damascus om een nieuw bezoek van hemzelf aan de Syrische hoofdstad voor te bereiden.

Zware vuurgevechten in Damascus

In Damascus vinden vandaag één van de zwaarste vuurgevechten plaats sinds de opstand vorig jaar maart begon. In de Syrische hoofdstad zijn volgens persbureau Reuters gevechten gaande tussen veiligheidstroepen van Assad en rebellen. Ten minste drie mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Met de aanvallen willen de strijders van de oppositie laten zien dat ze nog altijd sterk zijn, ondanks dat ze onlangs teruggedreven zijn in de Syrische steden Idlib en Homs.

Volgens de VN zijn sinds het begin van de opstand in Syrië op 15 maart 2011 8.000 mensen om het leven gekomen. Ruim 230.000 mensen hebben hun huis moeten ontvluchten.

    • David Haakman