Robert Bales: profiel van de VS-soldaat die een Afghaans bloedbad aanrichtte

Onderofficier Robert Bales in augustus 2011 op een militair oefenkamp in Californië. Vorige week zondag schoot hij zestien Afghaanse burgers dood. Foto AP / Ryan Hallock

“Hij was een verdomd goede leider en een verdomd goede soldaat”, zegt iemand die samen met Robert Bales in Irak zat. Vorige week zondag vermoordde Bales zestien Afghaanse burgers. Hij had een ‘zenuwinzinking’. The New York Times maakte een uitgebreid profiel van hem.

Op zondag 11 maart verliet onderofficier Bales in alle vroegte het militaire kamp in Kandahar, volgens sommige berichten in beschonken toestand. Hij liep naar een dorpje in de buurt, drong drie verschillende huizen binnen en schoot in totaal zestien mensen dood. Onder hen waren negen kinderen. Toen liep hij terug naar het kamp en gaf hij zichzelf over aan zijn autoriteiten.

Het artikel van The New York Times schetst het beeld van een man die bekend stond als sportief, sympathiek en begaan met het lot van anderen. Hij ging na de aanslagen van 11 september het leger in en werd daar geprezen om zijn volwassenheid, hoe hij kalm kon blijven in penibele situaties. Maar na drie keer Irak ging hij in december vorig jaar met grote tegenzin naar Afghanistan.

De oorlogen die hij zag en de verwondingen en trauma’s die hij opliep in elf jaar dienst, zijn één kant van het verhaal. Persoonlijke problemen, financieel en in zijn huwelijk, zijn de andere kant. Daags voor de schietpartij verloor een bevriende soldaat bovendien zijn been door een landmijn. “Een slechte dag voor de goede jongens”, stuurde hij zijn vrouw daarna.

Het hele artikel is hier te lezen.