Rampweek is nu compleet

In één week leed FC Twente drie nederlagen. Er komt meer kritiek op McClaren.

Redacteur Voetbal

Enschede. Drie nederlagen in acht dagen. Het kan een eredivisietrainer zomaar zijn baan kosten, weet Fred Rutten. Maar niet bij FC Twente. Dat maakte met de nederlaag op eigen veld tegen Feyenoord (0-2) een rampweek compleet. Trainer Steve McClaren toonde als altijd slechts zijn kenmerkende lach. „We weten nu dat we echt niks meer mogen verspelen.”

Natuurlijk, het speet de Engelsman dat zijn spelersgroep het goede gevoel van de vernedering van PSV (6-2) en de verrassende thuisoverwinning op Schalke 04 (1-0) niet heeft kunnen behouden. Eerst verloor FC Twente van NEC (3-1), daarna van Schalke 04 (4-1) en gisteren dus van Feyenoord. McClaren weet de terugslag aan de zware belasting van de jonge spelersgroep.

Toch is het wonderlijk hoe FC Twente in de war kan raken van kleine dingetjes. Het driftige gejaag van Feyenoord-controleurs Karim El Ahmadi en Jordy Clasie, het geëtter van John Guidetti en het getreuzel van doelman Erwin Mulder speelden zeker een rol in het eenzijdige, matte spel van de thuisploeg. Feyenoord hoefde niet eens zijn beste wedstrijd van het seizoen te spelen om opnieuw van de ploeg uit Enschede te winnen.

De eerste keer was in december, toen een heel aanvallend ingesteld FC Twente in de Kuip met 3-2 verloor en het ontluikende fenomeen Guidetti drie keer scoorde. De door de assistent-trainers gewraakte zelfmoordtactiek was een van de redenen voor het ontslag van de solistische voetbalromanticus Co Adriaanse.

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman koos in de winterstop opnieuw voor McClaren, architect van het eerste landskampioenschap uit de clubgeschiedenis (2010). De Engelsman bracht met zijn trouw aan de Enschedese voetbalfilosofie de spelvreugde terug bij de spelersgroep en de technische staf. Met gebalanceerd, niet al te avontuurlijk spel werd de ploeg alsnog een van de belangrijkste kampioenskandidaten.

Tot deze week, waarin FC Twente zijn titelkansen heeft zien slinken. McClaren besloot nota bene vol in te zetten op de eredivisie en beschouwde de return in de achtste finales van de Europa League tegen Schalke 04 zo goed als verloren. Hij spaarde Ola John, Leroy Fer, Peter Wisgerhof en Tim Cornelisse in Gelsenkirchen. De nederlaag – met drie doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar – was het logische gevolg, maar van het krachtsverschil in de tweede helft moet ook de trainer zijn geschrokken.

Velen vonden dat McClaren een voorbeeld had moeten nemen aan zijn collega Gertjan Verbeek van koploper AZ, die altijd met zijn sterkste opstelling wil spelen. Hij redeneert: wie deelneemt, moet ook willen winnen. En: een goede resultaat geeft energie voor de volgende wedstrijd. AZ schakelde donderdag Udinese uit in de Europa League en behield gisteren zijn koppositie na een doelpuntloos gelijkspel tegen NAC Breda. Ook staat de ploeg uit Alkmaar, in tegenstelling tot FC Twente, in de halve finales van de KNVB-beker.

McClaren redeneerde echter andersom, na de nederlaag tegen Feyenoord. „Het is ook mijn fout. Ik had donderdag nog meer spelers rust moeten geven. Nu waren te veel van hen niet helemaal fris. Daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid.”

McClaren, die vaak in clichés praat, vertoonde zich pas een uur na de wedstrijd buiten de kleedkamer. Dat vond collega Ronald Koeman van Feyenoord te lang om te blijven wachten voor de persconferentie. „We hebben geprobeerd over deze teleurstelling te geraken”, zei McClaren, nadat hij zijn excuses had gemaakt. „We hebben de spelers uitgelegd dat dit normaal is in een seizoen. We moeten dit gevoel van tegenslag verwerken en beseffen dat we nog steeds meedoen om de landstitel.”

FC Twente speelt woensdag zijn inhaalwedstrijd tegen hekkensluiter De Graafschap. Als het wint, komt het net als PSV op twee punten van AZ en één punt van Ajax. McClaren: „Laten we ons hieruit vechten. We hebben nog een paar geweldige kansen.”