President Duitsland: ambt voor vrijheid inzetten

Joachim Gauck, die gisteren tot president van Duitsland is gekozen, wil als staatshoofd burgers en politici nader tot elkaar brengen. En hij wil de mensen duidelijk maken dat „uit het geluk van de bevrijding de plicht, maar ook het geluk van de verantwoordelijk groeit”.

Gauck (72) werd door de Bundesversammlung, het college van ruim twaalfhonderd afgevaardigden van de Bondsdag en de regionale parlementen in Duitsland, met grote meerderheid tot president gekozen. Hij kreeg 991 van de 1.228 geldige stemmen (80 procent).

De presidentsverkiezingen volgden op het aftreden van Gaucks voorganger Christian Wulff, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt wegens het aannemen van gunsten.

Gisteren gingen 126 stemmen naar ‘nazi-jager’ Beate Klarsfeld, de kandidaat van de uiterst linkse partij Die Linke. Drie stemmen werden op Olaf Rose uitgebracht, die genomineerd was door de rechts-radicale NPD. Er waren 108 onthoudingen.

Gauck begon zijn dankwoord met de woorden: „Wat een mooie zondag!” Toen een enkele parlementariër begon te klappen, voegde hij eraan toe: „Het was 18 maart, vandaag precies 22 jaar geleden, en wij waren naar de stembus gegaan.” Gauck verwees zo naar de eerste vrije verkiezingen in de voormalige DDR, na de val van het dictatoriaal-communistische regime. De Oost-Duitse dominee en vrijheidsstrijder wist op dat moment één ding zeker: „Ik zal nooit maar dan ook nooit bij een verkiezing verstek laten gaan.”

Vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfbeschikking zijn de thema’s van de nieuwe Duitse president. Gaucks critici verwijten hem dat hij met zijn vrijheidsbeleving een te beperkte thematiek aansnijdt.

Zelf zegt Gauck dat hij zich ook wil inzetten voor sociale rechtvaardigheid en integratie.

Zijn voorganger Christian Wulff maakte van de integratie een groot thema en baarde opzien met zijn uitlating dat de islam bij Duitsland hoort. Gauck zou dat niet zo zeggen, bleek gisteren, maar hij zal Wulffs lijn inzake integratie aanhouden.