Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Pocheer ook eens een eendenei

Eieren zijn duur, het was vorige week in het nieuws. De hoge prijs komt door nieuwe Europese regelgeving omtrent de behuizing van legkippen. Die wordt strenger. Ofwel: de kipjes krijgen het prettiger. Maar omdat het even duurt voor kippenboeren zich aan de nieuwe normen hebben aangepast, zijn kippeneieren op dit moment schaars. En duur. Relatief

Eieren zijn duur, het was vorige week in het nieuws. De hoge prijs komt door nieuwe Europese regelgeving omtrent de behuizing van legkippen. Die wordt strenger. Ofwel: de kipjes krijgen het prettiger. Maar omdat het even duurt voor kippenboeren zich aan de nieuwe normen hebben aangepast, zijn kippeneieren op dit moment schaars. En duur. Relatief dan hè, want eieren zijn in wezen natuurlijk spotgoedkoop. Van alle denkbare etenswaren zouden ze wel eens de best prijs-plezierverhouding kunnen hebben. Persoonlijk ben ik zo verzot op eieren dat ik er met liefde een euro per stuk voor zou neertellen. Nog meer ook als het moest.

Albert Heijn was er als de kippen bij en meldde via hetzelfde persbericht dat we niet bang hoeven zijn voor lege schappen straks met Pasen. Dat is een hele geruststelling, maar ik had zelf al een plannetje B bedacht: eendeneieren.

Ik kocht laatst een dozijn eendeneieren (voor 50 cent per stuk, te geef dus) en die bevielen uitstekend. De eerlijkheid gebiedt wel erbij te vertellen dat het om tamme eendeneieren ging, gelegd door eenden die waarschijnlijk – dat wist de poelier niet zeker – in kooien worden gehouden en dus qua dierenwelzijn niet helemaal kosjer zijn. Misschien dat ik binnenkort maar eens een middagje ga grasduinen naar wilde exemplaren; lijkt me prachtig, zo’n poederig teergroen ei op de paasontbijttafel.

Tamme eendeneieren zijn groot, ze wegen rond de 100 gram – twee keer zoveel als een kippenei. Op de mijne stond een stempel ‘10 minuten koken’. Maar dat deed ik niet, ik pocheerde ze een minuut of 4, 5 tot het wit gestold was en de dooier stroperig. We aten ze op gebakken aardappelen met knoflook, uien en gerookte paprikapoeder, een combinatie die ik voor het eerst proefde in een donkerbruine bodega in Valencia en waar ik direct verliefd op werd. Patatas a lo pobre, een armeluisgerecht dat zelfs met dure eieren bijna niets kost, maar smaakt als een koningsmaal.

Schenk de olijfolie in een grote koekenpan. Fruit hierin op matig vuur de uienringen karamelkleurig. Bak de knoflook een paar minuten mee. Schep uien en knoflook uit de pan en bewaar. Doe nu de aardappelen in de koekenpan en bak ze, nog steeds op matig vuur, in een minuut of 10 à 12 goudbruin en knapperig. Pocheer intussen de eieren in royaal kokend water met een scheut azijn. Doe de ui en knoflook terug in de pan bij de aardappelen. Bestrooi met peterselie en met paprikapoeder en zout naar smaak en schud even flink om. Verdeel de aardappelen over 2 borden en leg op elk bergje een gepocheerd ei.

Patatas a lo pobre

Voor 2 personen:

100 ml olijfolie

1 ui, in ringen

4 teentjes knoflook, in plakjes

500 g aardappelen, 10 minuten voorgekookt en in plakjes gesneden

2 (eenden)eieren

scheut azijn

handje bladpeterselie, grof gehakt

½ - 1 tl (liefst gerookt) paprikapoeder